Битката при Нандухирион

Кулминационната битка във войната на джуджетата и орките, наречена още Битката на Азанулбизар или Битката за Мините на Мория, провела се пред Източната порта на Мория през зимата на 2799 г. от Третата епоха.

Девет години преди битката, кралят на джуджетата Трор бил убит от гоблина Азог в Мория, което предизвикало свирепи реакции от страна на джуджетата. Те сформирали армиите си и по този начин, заради отмъщението, което търсели, започнало последователното унищожение на орките в Мъгливите планини. Най-накрая, джуджетата достигнали последната крепост на Азог — самата Мория.

Битката се провела в долината Нандухирион под самите порти на Мория. Орките имали числено превъзходство и били застъпили по-високо място в долината. Джуджетата обаче, ръководени от Траин II, били по-добре въоръжени и били подпомогнати от братовчеда на Траин II — Наин. И двете страни претърпели големи загуби, но в крайна сметка джуджетата победили. Даин Железноноги, който бил едва на 33 години тогава, посякъл Азог на стълбите на Мория.