Бялото дърво на Нуменор

В ранните дни на Нуменор, народът му все още бил в приятелски отношения с елфите от Тол Ересеа. Един от най-великите дарове, които елдарите дали на нуменорците било семето на дървото Келеборн, което стояло в центъра на острова. Посадено в кралския двор в Арменелос, семето се превърнало в изящно бяло дърво, което нарекли Нимлот. То цъфтяло след залез слънце и ароматът му изпълвал целия град.

Дървото на Тол Ересеа произлизало от Галатилион — дървото в Тирион, което била направено от самата Явана. Нимлот растяло в Арменелос хиляди години, но когато Саурон превзел Нуменор, той решил, че дървото трябва да се отсече, защото го свързвал със своите врагове валарите. Така Бялото дърво на Нуменор било отсечено и изгорено в храма на Саурон.

Линията на Галатилион не свършила обаче в пламъците на Саурон. Исилдур откраднал плод от дървото преди то да бъде изгорено и го донесъл в Средната земя след Падението на Нуменор. Семето му било посято в Минас Итил и било унищожено преди края на Втората епоха. Неговото семе пък дало началото на първото Бяло дърво на Минас Тирит, което надживяло самия Саурон.