Войната за пръстена

Голямата война в края на Третата епоха, наречена така заради Единствения пръстен. Войната се водела между свободните народи (съюз между елфи и хора, водени от Мъдрите) и Черният господар Саурон, като трета страна във войната взел Саруман от своята кула Ортанк.

Саурон през цялото време превъзхождал във военно отношение врага си — освен орки и тролове, към него се присъединили и хората от Харад и от Изтока. Първата му главна цел била победата над Гондор, който се намирал в съседство и бил най-силният сред враговете на Саурон. Ала Черният господар имал такава военна мощ, че едновременно нападнал Дейл, Еребор, и горските елфи на север, както и Лориен от втората си крепост Дол Гулдур. Няма съмнение, че ако Мъдрите не се били сдобили с Единствения, Саурон щял да бъде победител.

Саруман се съюзил както с Мъдрите, така и със Саурон, но преследвал своите користни цели. В съюз с народа от страната Дун и чрез орките под свое командване, неговата цел бил победата над Рохан. С изключение на края на войната, той имал превъзходство, побеждавайки Рохан два пъти при Битките при бродовете на Исен. Ала тъй като не предвидил ентите от Ветроклин, те се надигнали срещу него и разрушили Ортанк, допринасяйки за неговото падение.

Стратегията на Мъдрите се основавала на похода към Съдбовната планина — задруга от деветима под водачеството на Гандалф пътувала към Ородруин с Единствения пръстен с цел да го унищожат. Тъй като пръстенът притежавал много от вродената сила на Саурон, те разбрали, че, унищожавайки го, ще победят и неговия създател. И когато всяка надежда угаснала, Фродо Торбинс се справил с нелеката задача и Пръстенът бил унищожен, а Саурон победен завинаги.

Войната обаче не свършила с победата над Саурон, тъй като след обсадата на Ортанк Саруман избягал на север и се установил в Графството, подчинявайки хобитите чрез заплахи с насилие и магическите сили на гласа си. Завръщането на Фродо и другарите му довело до опълчението на хобитите, в което Саруман бил убит от своя слуга Грима Змийския език.

Въпреки че Саурон и Саруман били победени, Мъдрите не постигнали пълна победа. След унищожението на Единствения пръстен, Трите пръстена, които опазвали кралствата на елфите в Средната земя, загубили своята сила и елфите започнали да напускат Средната земя, отправяйки се към Задмория.