Върховен крал на нолдорите

Титла на шестима елфически владетели от нолдорите. Те държали върховната власт над всички нолдори в Средната земя, въпреки че на практика обстоятелствата предотвратявали пълната намеса на тази сила до времето на Последния съюз. Синовете на Феанор в частност, въпреки че признавали кралската власт, й обръщали малко внимание; те предпочитали да следват своя собствена политика под ръководството на Маедрос.

 1. Финве (управлявал 9000 г. преди началото на Първата епоха)
  Първият владетел на нолдорите, събудил се при Куивиенен, повел народа си към Запад, населявайки Валинор. Бил съсечен от Моргот във Форменос и бил наследен от най-големия си син.
 2. Феанор (управлявал за кратко през I 1 г.)
  Той повел нолдорите обратно към Средната земя, за да отмъсти за смъртта на баща си и да си възвърне силмарилите от Моргот. Бил съсечен при нападението над Ангбанд. След смъртта му, царуването по право принадлежало на най-големия му син — Маедрос, но той отказал да го приеме и то преминало към полу-брата на Феанор.
 3. Финголфин (управлявал 454 г. до I 455 г.)
  Той живял в северозападен Белерианд със синовете си и бил владетел на нолдорите по времето на Обсадата на Ангбанд. Когато Моргот разбил обсадата през Дагор Браголах, Финголфин отишъл до Портите на Ангбанд и загинал в двубой с Моргот. Бил наследен от най-големия си син.
 4. Фингон (управлявал 16 г. до I 471 г.)
  Краткото му управление било по време на една от безкрайните войни, водени със силите на Моргот. Заедно с Маедрос, Фингон подготвил финалната атака срещу Моргот — Нирнает Арноедиад, която завършила трагично за нолдорите и довела до смъртта му. Фингон бил наследен от брат си.
 5. Тургон (управлявал 39 г. до I 510 г.)
  Управлението на Тургон наистина било много добро, защото дори собственият му род не знаел къде се намира Укрития град, Гондолин. Точното му разположение било открито от Моргот чрез предателството на Маеглин и Тургон загинал при падението на града си. След смъртта му кралската власт преминала отново в рода на Фингон, наследена от единствения му син.
 6. Гил-галад (управлявал II 3514 г. до II 3441 г.)
  Последният Върховен владетел, Гил-галад задържал властта по-дълго от всеки от предшествениците си, с изключение на Финве. Той свикал Последния съюз с Елендил и бил убит при Обсадата на Барад-дур в края на Втората епоха.
  Гил-галад бил последният Върховен крал, след него тази титла не се е използвала. По реда на наследяване, кралската власт вероятно трябвало да премине към наследниците на Тургон: към Еарендил (който бил на Запад и не можел да я упражнява) или към най-големия му син Елронд (който никога не предявил искания към властта).