Кралица на Дориат

В дните преди Първата епоха, владетелят на телерите Елве Синголо срещнал маяра Мелиан в горите на Нан Елмот. Така Мелиан станала първият и единствен маяр, която се омъжила за един от ерухините. Заедно с Тингол (както станал известен Елве), двамата основали кралство в горите на Белерианд.

Дълго време горското кралство било известно под името Егладор. Когато Моргот се завърнал в Средната земя, той изпратил орките си да опустошат Белерианд. Те били отблъснати и Мелиан използвала силите си, за да защити владенията си. Тя обградила горите с вълшебен лабиринт, който бил наречен Пояса на Мелиан. След това страната започнала да се нарича Дориат или „оградена земя”.

Мелиан и Тингол властвали в Дориат в продължение на още пет века. Когато Тингол бил убит в собствената си съкровищница от джуджетата от Ногрод, Мелиан в отчаяние се завърнала в Далечния запад и поясът бил вдигнат.

Не се знае дали Мелиан е била последната кралица на Дориат. Внукът на Тингол — Диор, управлявал известно време след смъртта на дядо си, така че съпругата на Диор — Нимлот, може да е наследила титлата на Мелиан. Няма обаче сведения дали Нимлот някога била наричана „кралица на Дориат”.