Нарн и хин Хурин

„Разказ за децата на Хурин” е легендата за трагичния живот на Турин Турамбар и сестра му Ниенор Ниниел.

Разказът започва по време на битката на Неизброимите сълзи, в която Хурин е пленен от Моргот и отведен в Ангбанд. Хурин се противопоставя на Черния властелин и заради това Моргот проклева него и семейството му и го оковава на един от върховете на Тангородрим, за да наблюдава страданията на децата си.

По това време жената на Хурин — Морвен, все още живее заедно със сина си Турин в Дор-ломин и носи неродената им дъщеря Ниенор. Заради безопасността на сина си, Морвен го изпраща при крал Тингол в Дориат и това е началото на трагичните събития, развили се през първата епоха на Средната земя.

Проклятието на Моргот води до ужасяващи последици — избягвайки от Дориат, Турин носи след себе си само беди и разрушение. Чрез неговите действия, Нарготронд е унищожен и разграбен, а Белег Крепколък загива.

Историята обаче разказва и за геройски дела, а Турин се прочува като предводител на Дор Куартол и убиец на дракона Глаурунг.

„Нарн и хин Хурин” завършва трагично след като всяко от децата на Хурин посреща ужасяващата орис на проклятието на Моргот.