Падането на Барад-дур

Барад-дур — черната кула на Саурон, била построена за няколко века в средата на Втората епоха. Основите й в скалите на Мордор били създадени чрез силата на Единствения пръстен, но кулата все пак била разрушена два пъти от враговете на Саурон.

В края на Втората епоха, след като Саурон нападнал новосъздаденото кралство Гондор, елфите и хората сключили съюз, за да му се противопоставят. След като победили войските на Саурон в Битката при Дагорлад, те обсадили Барад-дур и след седем дълги години успели да го сразят и да разрушат крепостта. Първото падане на кулата не било пълно, тъй като пръстенът останал невредим и основите на черната кула не можели да бъдат унищожени.

Три хиляди години по-късно, в края на Третата епоха, Саурон отново се бил издигнал, но нито елфите, нито хората, можели да му се противопоставят както преди. Затова те изпратили пръстена на всевластието в Мордор, където той трябвало да бъде унищожен в пещите на Съдбовната планина. Въпреки военната мощ на Саурон, планът им успял и с унищожението на пръстена, основите на Барад-дур били разрушени и черната кула била срината със земята.