Фродо Торбинс

Наследник на Билбо Торбинс и главен герой от „Властелинът на пръстените”. Роден на 28 септември 2968 г. от Третата епоха. Прочут с похода си към Мордор, където унищожил Единствения пръстен в пещите на Ородруин. Известен още като Полуръста, Носителят на пръстена. Името му се свързва със староанглийското „frod”, което значи „житейски мъдър”.

Бащата на Фродо — Дрого, напуска Хобитово и отива за живее със семейството на жена си в Бренди-палат, потомствен дом на Брендифуковци, където е отгледан и Фродо. Той загубва и двамата си родители при нещастен случай по реката през 2980 г. Бива много близък с далечния си братовчед Билбо и девет години след загубата на родителите си, Билбо официално осиновява Фродо като свой наследник. По това време Фродо се премества отново да живее в Хобитово.

Фродо живее с Билбо в Торбодън 12 години и наследява някои негови особености. Носели се слухове, че се виждал с елфи в гората, а и Билбо му позволявал да чете дневника му за приключението в Еребор.

През 3001 г. Билбо организира пищно тържество по случай рождения си ден на 22 септември (на тази дата е роден и Фродо), след което напуска Хобитово и оставя цялото си имущество на Фродо, в това число и Пръстена (след дълъг спор с Гандалф).

След като Билбо заминава, Гандалф все по-рядко навестява Хобитово. Фродо често прави самотни дълги разходки из Графството. Понякога взима със себе си и приятелите си Фолко, Фредегар, Перегрин Тук и Мериадок Брендифук, но най-често е сам. Негов градинар в Торбодън е Самознай Майтапер, който по-късно го придружава във великото му приключение.

На 12 април 3018 пристига Гандалф, който вече е разбрал истината за пръстена. Така Фродо научава историята за Единствения пръстен. Заради опасността, грозяща живота му и този на всички негови приятели, Фродо решава да напусне Графството, отнасяйки Пръстена със себе си.

За да прикрие заминаването си, Фродо продава Торбодън на Лобелия Влачи-Торбинс и купува малка къща във Фуков край — местност, където е отраснал. Той напуска Хобитово заедно с Перегрин Тук и Самознай Майтапер на 23 септември 3018 г. — само ден след петдесетия си рожден ден.

(…)

Тази статия е все още мъниче. Можете да помогнете на ЕАпедия, като я редактирате и я разширите.