„Арменелос — Където фантазията е наука”

Арменелос

Университетът Арменелос е виртуален университет, посветен на фантастичната литература и най-вече на творчеството на английския учен и писател Дж. Р. Р. Толкин. Представлява съвместен проект на Българското Толкин общество — клуб Рин Еннор, Толкин клуб към dir.bg, БГ Толкин Форум и други сродни организации на почитателите на Толкин в България.

Целта на Арменелос е да помогне на хората, които се интересуват от творчеството на Толкин, да оценят и вникнат по-дълбоко в неговите творби, работейки съвместно над въпросите, заложени във „Властелинът на пръстените”, „Хобит” и другите популярни и по-малко известни произведения на писателя. Тази цел се реализира главно чрез сайта на университета, в който посетителите могат да учат и работят.

Участието в университета е безплатно. „Студентите” сами избират факултетите, в които желаят да участват. Те получават учебни кредити за успешно завършване на всяка записана дисциплина и на базата на натрупаните кредити преминават в по-горен курс. Подробно описание на системата има в секцията „Често задавани въпроси” на сайта на Арменелос.

Учебната работа може да взема следните форми:

  1. Преводи
  2. Тематични разработки
  3. Участия в конкурси (за фотография, есета, рисунки)
  4. Творчески изяви (например рисунки, вдъхновени от Толкин)

Арменелос предлага курсове и по лингвистика, кулинарство и оръжейни уъркшопове, вдъхновени преди всичко от творчеството на Толкин.