Балар (остров)

Голям остров (най-големият известен по бреговете на Средната земя), разположен в залива Балар, на около 70 мили южно от бреговете на Арверниен.

Според легендите, островът бил източната част на по-големия остров Тол Ересеа, който бил разрушен, след като Улмо завлякъл главния остров към Аман, вземайки ваниярите и нолдорите. Казано е, че Осе често идвал на остров Балар.

Островът е запомнен с неговите перли, които се намирали в изобилие в плитките води около му. Те били събирани от хората на Кирдан Корабостроителя, които ги дали доброволно на другите елфически владетели.

Не са ясни същността и родните земи на заселниците по Острова, но се знае, че е бил колонизиран в началото на Първата епоха, а може би и по-рано. Според елфите от заливите, Балар бил изследван от хора от Нарготронд, а Тургон е построил там убежища за гондолиндримите след Дагор Браголах (през 455 г. от Първата епоха). Оттам той изпратил кораби да търсят Аман и помощта на валарите, но те се провалили.

Остров Балар се превърнал във важен център след падането на Пристанищата през 472 г. от Първата епоха, когато Кирдан и Гил-галад избягали на острова и се установили там. Не се знае със сигурност, но най-вероятно корабът на Еарендил Вингилот бил построен там и Еарендил отплавал за запада от пристанищата на Кирдан на острова.