Кирдан

Кирдан Корабостроителя бил владетел на телерите в Средната земя, който бил убеден да остане в Белерианд заедно с част от народа си от Оссе, когато другите телери били отведени на запад от Улмо. Кирдан бил владетел на Фалас през по-голямата част от Първата епоха, но избягал на остров Балар след Нирнает Арноедиад. В края на Първата епоха, при разрухата на Белерианд, той отишъл на изток и основал Митлонд — Сивите пристани в залива Лун.

Кирдан останал в Линдон през Втората и Третата епоха. През Втората епоха, тази страна била управлявана от върховния крал Гил-галад. По времето на падането на Ерегион, Келебримбор изпратил два от трите пръстена на север на върховния крал, а Гил-галад дал единия на Кирдан. Това бил Нария — Пръстенът на огъня. В края на Втората епоха, Гил-галад загинал във Войната на Последния съюз, оставяйки Линдон без владетел. Неговият законен наследник бил Елронд Передил, но той отдавна се бил преместил в Имладрис и заради това Кирдан поел властта над елфите на запад от Сините планини.

Кирдан продължил да обитава заливите в Митлонд през Третата и Четвъртата епоха. Когато магьосниците дошли в Средната земя, Кирдан разбрал, че Гандалф е най-мъдрият от тях и му дал Червения пръстен, за да го носи тайно. Кирдан също така изиграл важна роля в събитията от Третата епоха. Например неговите моряци се опитали да спасят Арведуи, последният крал на Артедаин. Кирдан все още бил владетел на Сивите заливи, когато видял как Белия кораб на Носителите на пръстена, който той подготвял дълги години, отминал на Запад.