Елронд Передил

Един от най-великите елфи в историята на Средната земя. Името му означава „елфът от Пещерата”. Елронд е роден в заливите на Сирион в края на Първата епоха. Малко след това, той и брат му Елрос са заловени от синовете на Феанор, но Маглор ги съжалява и ги освобождава. Когато биват спасени, намират Елронд да си играе в скрита пещера под един водопад, и така той получава името си. Известен е още като Елронд Передил, Господарят на Ломидол.

И двамата родители на Елронд са полуелфи и след Войната на Гнева му бил предоставен избор — да избере към кой род да се присъедини, към елфите или към хората. Той избира Първородните и остава в Линдон заедно с Гил-галад.

След като Саурон нахлува в Ериадор в средата на Втората епоха, Елронд основава там убежище, наречено Имладрис или Ломидол на общия език. След като кралят на Нуменор — Тар-Минастир, побеждава Саурон, Елронд остава в Ломидол където живее спокойно, използвайки всевластния пръстен Вилия.

Елронд играе важна роля в събитията през Втората и Третата епохи. Сражава се редом с Гил-галад и Елендил във Войната на Последния съюз и стои начело на Белия съвет. Когато се свиква Съвета на Елронд през III 3018 г., той вече е живял в Средната земя близо 6500 години.