Билбо Торбинс

Билбо Торбинс

Главата на семейство Торбинс обитавал сам Торбодън, Хобитово, докато Гандалф в приключението на Еребор (2941 г. от Третата епоха) намесил хобитите във великите дела в края на Третата епоха. По време на пътуването си към Самотната планина, Билбо намерил Единствения пръстен в оркско убежище в Мъгливите планини.

Пътеписите на Билбо, както и тези на неговия наследник Фродо, са записани в Червената книга и са станали основи за написването на „Хобит” и „Властелинът на пръстените”.

Живот в Графството III 2890 - III 2941

Билбо, единствен син на богатия и уважаван хобит Бънго Торбинс и Беладона Тук, израснал в Торбодън, построен от баща му. Изглежда е посещавал семейството на майка си в Големите смялове, тъй като той си спомня фойерверките на Гандалф.

Бънго, бащата на Билбо, умира през 2926 г., а майка му Беладона – през 2934 г., след което Билбо живее сам в Торбодън в продължение на седем години, до една съдбовна сутрин през пролетта на 2941 г., когато му безметежният му живот е нарушен от пристигането на Гандалф.

Пътуването на Билбо до Еребор - III 2941

Повече от сто и петдесет години преди Гандалф да наруши спокойствието на Билбо, драконът Смог нападнал с пламъци Самотната планина, древното царство на джуджетата, далеч на изток от Графството. Джуджета, които оцелели, се разпръснали из северните земи, а мнозина, водени от Торин, законния наследник на кралството, отишли на запад и се заселили в Сините планини близо до границите на Графството. С помощта на Гандалф, Торин започнал да планува как да отмъсти на Смог.

Гандалф убедил Торин, че Билбо трябва да дойде с тях заради умението на хобитите да се крият, а по-късно предполага, че съдбата на Билбо е била да отиде на похода.

Така в една априлска вечер през 2941 г., Гандалф отива дома на Билбо с Торин и неговите дванадесет спътници и походът към Еребор започнал.