Графството

В края на Третата епоха, Графството била най-населената от хобити страна във северните части на Средната земя. Била основана в средата на Третата епоха от хобитите от Брее Марчо и Бланко и им била подарена от крал Аргелеб II Артедаински, в чиито граници се намирала.

Графството се деляло на четири околии: Северна, Южна, Източна и Западна. Главният град се казвал Голям Дълбалник и се намирал на Белите ридове в Западната околия. Кметът на Голям Дълбалник се считал за един от най-важните хобити в Графството, наред с тана (главата на семейство Тук).

В Графството се занимавали най-вече със земеделие, а земите им били подходящи за отглеждане на добитък. Един от най-известните му продукти бил листът на полуръстовете (тютюнът), който се отглеждал главно в по-топлите области на Южната околия.

Име

The Shire означава „област, район с главен град”. Любомир Николов го превежда като Графството, явно по асоциация с английските области, разделени на графства, което, макар и исторически обосновано на английски, не говори нищо на българския читател.

Карта

Карта на Графството