Готмог (балрог)

Най-могъщият от всички балрози и един от главните слуги на Мелкор, който имал власт наравно със самия Саурон. Лукав предводител и велик боец, Готмог често бил придружаван от други от неговия огнен вид и поне в Нирнает Арноедиад имал лична стража от десетки тролове. Неговото оръжие било огромна черна брадва.

Елфите се срещнали с него за пръв път в Дагор-нуин-Гилиат, още преди първия изгрев на Луната. В тази битка, Феанор в гнева си се отделил от войските на нолдорите и така се натъкнал на Готмог. Въпреки че се бил храбро и макар нолдорите да отблъснали балрозите, Феанор бил тежко ранен и умрял от раните си.

След тази битка, Готмог не се появил няколко века. Излязъл от Ангбанд за битката, известна като Нирнает Арноедиад — петата и последна битка от войните в Белерианд. Той повел огромна армия и отблъснал войските на крал Фингон, а самият той повалил краля със своята брадва. Неговите тролове нападнали и пленили съюзника на Фингон — Хурин, който бил отведен в Ангбанд.

Ала Готмог не бил непобедим. Той взел участие (а може би и водил) атаката на морготовите войски срещу укрития град Гондолин. На централния площад в центъра на града, той се изправил срещу елфическия владетел Ектелион. Започнал велик двубой, в чиито край Готмог и Ектелион се погубили взаимно. Това бил краят на един от най-страховитите обитатели на Ангбанд.