Колесари

Съюз от източни народи, които нападнали Гондор и съюзниците му близо два века след Голямата чума и които продължили да бъдат заплаха за Южното кралство в продължение на близо сто години. Колесарите, които били наречени така заради колесниците, които използвали в битка, бързо завзели Рованион и не след дълго се изправили срещу самия Гондор. Нармакил II били посечен в битка и за известно време всички владения на Гондор източно от река Андуин били загубени. Калимехтар, син на Нармакил, за кратко ги отблъснал на полето Дагорлад.

След загубата, колесарите планували възмездие. Те се съюзили с хората от Харад и Ханд и заедно нападнали Гондор от север и от юг, и така Южното кралство за малко не намерило своя край. Крал Ондохер бил посечен в северните битки, но неговият командир Еарнил разгромил южните нападатели. Победоносната войска на колесарите, празнуващи победата си над Ондохер, изведнъж били нападнати от Еарнил. В Лагерната битка колесарите били разгромени, а оцелелите се завърнали в земите си на изток.

По-късно се разбрало, че нападенията на колесарите, както и много други злини, били организирани от слугите на Саурон. Когато Гондор загубил контрол над владенията си на изток от Андуин, границите на Мордор били отворени и по това време назгулите навлезли отново в земите на техния господар.