Мордор

Мордор

След разрушението на твърдините на злите сили в северните части на Средната земя в края на Първата епоха, Саурон избягал на юг, търсейки нови земи. В края на първото хилядолетие от Втората епоха, той избрал земя, обградена с планини и там построил могъщата крепост Барад-дур. След установяването на Саурон там, тя станала известна като Мордор — Черната земя. Не е известно друго по-ранно име.

След победата над Саурон във Войната на Последния съюз, Мордор попаднал под властта на Гондор и гондорците построили укрепления около него, за да предотвратят завръщането на зли сили. Най-голямо сред тях било Минас Итил (по-късно Минас Моргул). С избледняването на мощта на Гондор обаче, Мордор отново попаднал под властта на Врага и след две хиляди години относителен мир, назгулите се завърнали и обявили страната за свое владение. Самият Саурон обаче обитавал Дол Гулдур в Мраколес, а не се завърнал открито в Барад-дур. Това станало по-късно — близо 70 години преди Войната за пръстена.

В тази война, силата на Саурон била окончателно сразена с хвърлянето на Единствения пръстен в пещите на планината и Мордор отново станала владение на Южното кралство.

География

(виж карта)

Страната била с приблизително правоъгълна форма и с близо 950 км от изток на запад и 650 км от север на юг. С изключение на източните си граници, където били Рун и Ханд, Мордор била заобиколена от планините Еред Литуи и Ефел Дуат.

Страната била разделена на две области — Горгорот на северозапад и южното поле Нурн, където се намирало вътрешното море Нурнен.

В северозападните части на Мордор, където Ефел Дуат и Еред Литуи се срещали, се намирала долината Удун (наречена на древната крепост на Мелкор на север). Това бил единственият проход през планините и затова Саурон построил там огромна порта — Моранон.

История

II 1000 – II 3262

Мордор не се споменава в аналите на Средната земя преди края на първото хилядолетие на Втората епоха, когато Саурон го избира за свое владение. Неговите естествени укрепления може и да са повлияли на решението му, но главната причина заради която го избира е вулканът Ородруин, лежащ в централните части на платото Горгорот и който Саурон използвал за злите си цели и за направата на Единствения пръстен.

През останалото време на Втората епоха, Мордор става център на борбата на Саурон да завладее Средната земя. Въпреки че имал много успехи и дори по едно време владеел цял Ериадор, Саурон претърпял и много неуспехи от ръцете на елфите и нуменорците.

През 3262 г. от Втората епоха Ар-Фаразон пристигнал в Средната земя с непобедима армия. Войските на Саурон се разпилели и той се предложил за заложник на Ар-Фаразон, напускайки Мордор и отплавайки заедно с нуменорците към техния роден остров.

След пленяването на Саурон, ние не знаем много за Мордор — след бягството на войските му Мордор трябва да е бил доста пусто място, обитаван единствено от някои негови слуги. След разрухата на Нуменор и основаването на Гондор от Елендил и синовете му, едно от първите неща, които били построени, бил Минас Итил в полите на Ефел Дуат „като заплаха за Мордор”. Това може да означава, че и в отсъствието на Саурон, населяващите Мордор били сами по себе си заплаха.

II 3320 – II 3441

След падението на Нуменор, Саурон тайно се завърнал в Мордор и гондорците не забелязали неговото присъствие. Скоро обаче Ородруин отново избухнал в пламъци и така се разбрало за завръщането на Саурон в Барад-дур.

След повече от век, през 3429 г., Саурон вече имал достатъчна армия, за да нападне наскоро основания Гондор по западните му граници. Той нападнал и превзел Минас Итил, но Исилдур (който живеел там по това време) избягал при баща си на север в Арнор.

Но ударът на Саурон не бил достатъчно силен да завладее Осгилиат — столицата на Гондор, и това дало време на Елендил да направи военен съюз с приятеля си Гил-галад — последният велик крал на нолдорите. Елендил и Гил-галад в Последния си съюз тръгнали към Мордор, където се състояла голяма битка на полето, наречено по-късно Дагорлад. Последвала 7 годишна обсада на Барад-дур, след което Тъмната кула била превзета и унищожена, а Саурон бил низвергнат в сенките.

III 1 – III 1980

Близо две хиляди години Мордор бил пусто място под властта на Гондор, въпреки че нито един гондорец не живеел там. С времето обаче, мощта на Гондор нараснала и стражата по границите й с Мордор била отслабена.

През 1975 г. се състояла Битката при Форност и войските на Ангмар били победени. Кралят-чародей на Ангмар избягал на юг и навлязъл в Мордор, обявявайки го за владение на Саурон и сбирайки останалите слуги там. Гондорците не следели какво става в Мордор и след Черната чума отпреди триста години Минас Итил и другите укрепления били изоставени. Всичко това улеснило завръщането на назгулите.

III 1980 – III 3019

Скоро след като се завърнали, назгулите нападнали Минас Итил и я превзели отново. Това се случило през 2000 г. — двайсет години след завръщането им, а Минас Итил бил под двугодишна обсада преди да падне.

След завладяването си, Минас Итил станала известна като Минас Моргул — „Кулата на Магията”, и така древният дом на Исилдур станал мрачно и страховито място и заплаха за гондорците, които го построили преди време.

За хиляда години Мордор бил управляван не от Саурон, а от повелителя на назгулите. Самият Саурон бавно и тайно събирал сили на север в Дол Гулдур, понеже не искал да се разкрива преди да е достатъчно силен да се изправи срещу враговете си.

През 2941 Саурон бил вече достатъчно могъщ да се разкрие. Белият съвет нападнал Дол Гулдур, но Саурон очаквал този ход и вече бил изоставил тази си крепост, завръщайки се в древното си владение Мордор. Построил наново Барад-дур и започнал да подготвя Мордор за война.

Именно в тази война — Войната за пръстена, Саурон бил победен веднъж завинаги. В последния ден гондорската армия стояла пред Моранон, предизвиквайки го, и той изпратил в отговор изключително могъща армия. Сигурен в своята победа, Саурон не забелязал, че двама хобити — Фродо Торбинс и Самознай Майтапер, са навлезли в Мордор през Ефел Дуат с Единствения пръстен. Пътувайки през Горгорот, те достигнали Ородруин и там пръстенът бил унищожен. Така свършило управлението на Саурон и Мордор отново бил пустееща земя под контрола на Гондор.