Средната земя

Карта на Средната земя

Огромният континент, на който се разиграват много от събитията, разказани в „Силмарилион”, както и приключенията в „Хобит” и „Властелинът на пръстените”. Малко се знае за източните и южните части на Средната земя, както и за далечния север, но географията и историята на западните земи са разказани с големи подробности.

Древност

Основите на Средната земя били положени от Ауле в незапомнени времена и валарите осветили новите земи с два велика светилника — Илуин на север и Ормал на юг. Заради страха си от Тулкас, Мелкор се оттеглил извън пределите на света и Средната земя била мирно и красиво място. Самите валари живеели в централните й области на остров Алмарен.

Без валарите да узнаят, Мелкор се завърнал и построил първата си велика крепост Утумно в планините на далечния север. Когато преценил, че времето е дошло, той нападнал изненадващо Алмарен и го унищожил. След това се укрил в дълбините на Утумно, за да се спаси от гнева на Тулкас. Тогава валарите завинаги напуснали Средната земя и я оставили под властта на Мелкор.

Въпреки че валарите си построили нов дом в Аман и осветили Валинор с Двете дървета, Средната земя останала в мрак векове наред. Ала те не забравили напълно древния си дом и Явана и Ороме понякога се връщали там, за да се опитат да поправят злините на Мелкор.

По това време се завърнал и Ауле и тайно построил огромна зала в дълбините на Средната земя. Там той сътворил седемте бащи на джуджетата, които били дарени с живот от Илуватар и оставени да спят до пробуждането на Първородните.

Идването на елфите

Пробуждането на елфите в Куивиенен донесло огромни промени в Средната земя. Отначало те живели в тъмнина и били плячка на тварите на Мелкор, но Ороме ги намерил и валарите се отправили на война срещу него.

Това била Битката на властелините, която се разиграла в северозападните части на Средната земя. Войната променила много от географията й и тя останала такава до идването на Войната на гнева в края на Първата епоха. Тогава били издигнати Дортонион и земите на север от Белерианд. Много заливи, вкл. Балар, били оформени по това време.

Мелкор бил окончателно сразен и отведен в окови във Валинор. След дълги спорове валарите призовали елфите в Аман и много от тях приели. Водени от Ороме, ваниярите, нолдорите и телерите предприели Великото пътешествие към Аман и напуснали Средната земя.

Тази статия е все още мъниче. Можете да помогнете на ЕАпедия, като я редактирате и я разширите.