Джуджета

Известни още като Чеда на Ауле, гонхирими, хазад, наугрими

За разлика от елфите и хората, джуджетата не са Чеда на Илуватар, а били създадени от Ауле Ковача, въпреки че Илуватар им позволил да живеят. Ауле сътворил седемте бащи на джуджетата, които се събудили едва след Пробуждането на елфите. Почти всички джуджета, които се появяват в творбите на Толкин произлизат от най-стария от седемте бащи — Дурин Безсмъртни.

Подобно на създателя си Ауле, джуджетата се занимавали със занаятчийство и обработка на камъни. Те правели тунели и обработвали метали под планините на Средната земя. Джуджетата странили от другите народи. Техният език — Хуздул, бил ревниво пазен и те не споделяли истинските си имена с други освен тях самите (всички имена на джуджета в творбите на Толкин са имена, дадени им от елфите или хората, а не техните истински имена).

Произход на джуджетата

Първите джуджета били сътворени в древните дни от Ауле Ковача. Той желаел да има собствени Чеда, които да научи на многобройните си умения.

Творбата на Ауле обаче била обречена, тъй като той нямал властта да даде независим живот на творенията си — единствено Илуватар я имал. Когато обаче джуджетата били готови, Илуватар проговорил на Ауле и се съгласил да ги дари с истински живот, както и да ги включи в своя план за Арда. Той обаче им забранил да се събудят преди идването на елфите и така Ауле ги отделил един от друг, дълбоко в земните недра докато не дойде тяхното време.

История на джуджетата преди Първата епоха

Илуватар обещал на Ауле, че ще събуди Бащите на джуджетата „когато му дойде времето”. Предполага се, че това е станало скоро след като елфите се пробудили в Куивиенен (близо 9000 или 10 000 години преди началото на Първата епоха).

Изглежда, че не след дълго Дурин Безсмъртни основал Хазад-дум (по-късно наречен Мория) в Мъгливите планини. Със сигурност вече е била добре развита крепост по времето когато първите джуджета прекосили Сините планини в Белерианд. Събитието е датирано само като „по време на втория век от пленяването на Мелкор”, което ще рече приблизително между 3000 и 6000 години преди началото на Първата епоха.

В самия Белерианд джуджетата нямали селище, но те построили две могъщи укрепления в Сините планини — Габилгатол на север и Тумунзахар на юг. Тези твърдини били по-известни с елфическите си имена Белегост и Ногрод. Джуджетата също проправили дългия път на запад от Сините планини и по течението на река Аскар, прекосяващ Източен Белерианд и Сарн Атрад.

Джуджетата в Белерианд

За елфите, живеещи в Белерианд, появяването на джуджетата било нещо необикновено — дотогава те си мислели че са единственият говорещ народ в Средната земя.

През дългите години, елфите и джуджетата придобили взаимно уважение, което макар че не било приятелство, не било и вражда. След завръщането си в Средната земя в началото на Първата епоха, нолдорите станали най-близки с джуджетата — и двата народа почитали Ауле и обичали занаятчийството, което ги правело естествени съюзници.

Въпреки това обаче, най-уважаван сред елфите бил не нолдор, а синдар. Това бил Еол — Тъмният елф от Нан Елмот, който често пътувал до градовете на джуджетата в Сините планини, взимайки понякога сина си Маеглин.

За самите джуджета

Ауле сътворил джуджетата по времето когато светът извън Аман все още бил под властта на Мелкор и затова той ги направил издръжливи и твърди, за да оцелеят през трудностите на своето време.

По природа, типичното джудже е крайно упорито и потайно. Въпреки че са верни и добри приятели, те са и горд и строг народ. Те не страдат от тъга или обида, ала тяхната вражда продължава много дълго. Също така, те се учат на нови неща изключително лесно.

Може би най-познатата им черта са големите им инстинктивни умения в обработката на метал и камък, без съмнение наследени от Ауле Ковача. Казано е, че в древни времена те са предпочитали да работят с мед и желязо, въпреки че след това обработвали сребро и злато, както и митрила, който намерили в мините на Хазад-дум.

Тленността на джуджетата

Въпреки че живеели по-дълго от хората (обикновено към 250 години), джуджетата са смъртни. Не се знае обаче какво става след смъртта им. Според елфите, те отново се превръщат в камъка, от който са направени, ала според джуджетата това не е така.

Според поверията на джуджетата, те биват събрани от Махал (така наричат те Ауле) в отделна част от Чертозите на Мандос, отредена специално за тях. Те вярват, че след края на света и Последната битка, ще помогнат на Ауле в повторното построяване на Арда.