Митрил

Наричано още „истинско сребро” — уникалният метал, открит от джуджетата в подземните зали на Хазад-дум. Бил мек и ковък метал и лесно се изглаждал, за да сияе като сребро, което никога не потъмнявало, а бил и по-твърд от закалена стомана.

В Средната земя, митрил можел да бъде открит в джуджешките подземия на Хазад-дум, въпреки че има сведения, че се е намирал и в Нуменор и в Аман.

Металът бил безценен. В Нуменор, крал Тар-Телемайте бил обзет от такава алчност за митрил, че бил наречен Среброръкия — „Телемайте”. В Средната земя, нолдорите основали кралството Ерегион западно от земите на джуджетата именно заради безценния метал. С течение на времето обаче, джуджетата започнали да копаят все по-надълбоко и така събудили балрога, който сложил край на кралството на джуджетата.

Сред вещите, направени от митрил, най-прочута била ризницата, дадена на Билбо Торбинс от Торин Дъбощит, която за известно време се намирала в дома на матомите преди да бъде дадена на Фродо, който я носил в похода си към Съдбовния връх. Символът на кралската власт, носен от Елендил и Исилдур, бил Елендилмир — диамант, поставен върху корона, направена от митрил. Нения, един от трите пръстена на елфите, също бил направен от този метал, и на него също бил поставен диамант. Според преданията, корабът на Еарендил също бил от митрил — той отплавал с него в небесата и блясъкът на истинското сребро се виждал в цялата Средна земя.