Хазад-дум

Най-великата и най-известна обител на джуджетата. Намира се в централните части на Мъгливите планини, издълбана и изваяна в живата скала на самите планини, така че пътник да може да премине от западния до източния край на планините.

Хазад-дум бил създаден в древни дни от Дурин Безсмъртни, който дошъл на здрачното езеро под планината Келебдил с корона от звезди, отразена във водите му. Той нарекъл езерото на джуджешки език, Хелед-зарам — Огледалното езеро, и там започнал строежът на Хазад-дум.

Хилядолетията минавали и наследниците на Дурин седели върху трона на Хазад-дум и техният многопещерен град се прочул из целия свят. Дори бил бегло споменат в Куента Силмарилион, разказът за елфическите владетели и техните войни далеч на запад, въпреки че за тях не бил нищо повече от далечен слух, който чули от джуджетата от Сините планини, които живеели на техните граници.

През Втората епоха, нолдорите извън Линдон основали своя собствена държава до западните порти на Хазад-дум. Появило се и рядко срещано приятелство между джуджетата и елфите от тази нова страна, наречена Ерегион. Нейният владетел Келебримбор помогнал при изграждането на прочутата и магическа порта, която станала известна като западната порта на Мория. Той дори дарил на крал Дурин III всевластен пръстен. Въпреки това, приятелството между Хазад-дум и Ерегион ненадейно стигнало своя край, когато през II 1697 г. Саурон превзел страната на елфите и портите на Хазад-дум били запечатани против силите му.

В края на краищата Саурон бил прогонен и Хазад-дум продължил да забогатява. Голяма част от богатството му се дължала на митрила, който бил открит в мините и в продължение на векове джуджетата копали все по-дълбоко и по-дълбоко за безценния метал. Но те копали твърде на дълбоко и през III 1980 г. освободили безименен ужас от дълбините под града. Съществото разрушавало с ужасяваща сила и след убийството на тогавашния крал, Дурин VI, станало известно като Злото на Дурин. През следващата година синът на Дурин — Наин I, също загинал и джуджетата напуснали древния си дом. След хилядолетия като един от най-богатите градове в Средната земя, Хазад-дум останал тъмен и празен, благодарение на мрачната заплаха, която джуджетата освободили. По това време градът получил ново име — Мория, което означава Черната яма.

Чудовището от Мория — балрог на Моргот, както станало известно по-късно — бродело самотно в Мория близо петстотин години. След време древният град Хазад-дум, отново започнал да се заселва, но не с джуджета. Саурон насочил съществата си натам и Мория се пълнела с орки и тролове. Въпреки че орките претърпели огромни поражения през Битката на Нандухирион, водена в долината под озточната порта на Мория през III 2799 г., и били много по-малобройни, балрогът не можел да бъде победен и Хазад-дум останал твърдина на тъмнината.

Имало два опита от джуджетата от рода на Дурин да си възвърнат древния дом. Първият бил от Балин, който повел войска от джуджета от Еребор през III 2989 г. въпреки че отначало жънел успехи, в крайна сметка бил победен и съсечен. Историята на втория опит за колонизиране на джуджешката обител е по-неясен, но изглежда, че след няколко века Дурин VII станал крал от рода на Дурин и повел ново завръщане към крепостта. Изглежда, че опитът му бил успешен, така че дълго след Войната за пръстена джуджетата от рода на Дурин обявили отново тяхното наследство и чуковете зазвънели отново в техните велики зали под Мъгливите планини.