Злото на Дурин

Мория! Мория! Чудо на Северния свят! Прекалено дълбоко копахме ние там и разбудихме безименния ужас. — „Властелинът на пръстените” 2 II, Съветът на Елронд


Когато валарите потеглили на война срещу Моргот в края на Първата епоха повечето от слугите му били унищожени, но някои избягали в света и се укрили на мрачни места. Един от тях бил балрог, вероятно последният от вида си в Средната земя, който избягал на изток от Ангбанд и се укрил в основите на Мъгливите планини под Хазад-дум.

В продължение на повече от пет хилядолетия балрогът „спял” в скривалището си (може би използвал това време, за да си възвърне силите или да възстанови материалната си форма). С отминаването на Втората епоха и с напредването на Третата, джуджетата на крал Дурин VI се натъкнали на него докато търсели митрил в мините си и го пробудили от дълбокия му сън.<ref>В Приложение А на „Властелинът на пръстените” Толкин намеква, че джуджетата може и да не са събудили балрога и че пробуждането му може и да се дължи на нарастващата мощ на Саурон. Ако това е вярно, то джуджетата просто са освободили съществото от каменния му гроб. Трябва да се спомене, че Злото на Дурин се появил в същата година, в която назгулите се завърнали в Мордор.</ref> Дурин загинал и неговият син Наин I станал крал.

Под управлението на Наин джуджетата се опитали да се сражават с балрога, но мощта му била твърде голяма за тях. В продължение на една година те се опитали да отбраняват подземните си зали, но накрая Наин и голяма част от поданиците му били убити, а оцелелите напуснали древната крепост. По това време много от горските елфи в Лориен напуснали земите си и избягали на юг.

В продължение на петстотин години Мория (както бил наречен Хазад-дум) била населявана само от балрога. През 2480 г. Саурон започнал приготовленията си за война и изпратил орки и тролове в Мъгливите планини, за да пазят проходите между Ериадор и Рованион, и някои от тях заживели в Мория.

Не се знае дали дотогава Саурон е знаел за балрога – със сигурност избягалите джуджета не са знаели какво същество било Злото на Дурин. Знае се, че балрогът признавал властта на Саурон, защото позволил на слугите му да останат в Мория. Освен това, пратеникът на Саурон, който отишъл при Даин Железноноги, предложил да върне Мория на джуджетата, което подсказва, че балрогът бил под властта на Саурон.

Въпреки неуспешния опит на Балин да си възвърне Мория през III 2989 г. Злото на Дурин продължило да населява древното кралство на джуджетата.

През януари III 3019 г. задругата на пръстена прекосила Мория на път за Съдбовната планина. В лицето на Гандалф балрогът най-сетне срещнал същество от същия орден и с равна мощ. Двамата маяри се изправили един срещу друг на Моста на Хазад-дум, където Гандалф разрушил моста и балрогът паднал в дълбините, повличайки вълшебника със себе си.

И двамата оцелели падането и в продължение на осем дни Гандалф преследвам балрога през най-дълбоките зали под Мория. Най-накрая двамата стигнали до Стълбата без край и я изкачили до върха Зиракзигил. Там Злото на Дурин и Гандалф се сражавали два дена и две нощи, но накрая балрогът паднал сразен.

Бележки

<references/>