Таростар

Човек от Гондор, роден в кралския двор по времето, когато прадядо му Еарендил бил на власт. Той живял по време на управлението на дядо си Анардил и на баща си Остохер преди сам да стане крал на Гондор. Две години преди Таростар да наследи трона, Гондор бил обсаден от дивите хора от изтока. Таростар отишъл на война вместо баща си, който изживявал последните дни на старостта си. Войната му с източните хора била тежка и продължителна (цели 10 г.); междувременно, докато сраженията бушували, крал Остофер починал, а самият Таростар се възкачил на гондорския трон. В крайна сметка враговете били отблъснати и Таростар приел името Ромендакил — „Източен победител”, с което управлявал Южното кралство.

Десетилетия по-късно източните хора подновили атаките си срещу Гондор и за пореден път Таростар излязъл да ги посрещне. Но името „Източен-победител” не му помогнало — той бил съсечен по време на атаката и така дошъл краят на управлението му. Паднало се на сина му Турамбар да приеме предизвикателството и той отмъстил за смъртта на баща си, отблъсквайки враговете, след което присъединил големи области на изток от Андуин към Гондор.

Събитията от живота на Таростар намерили странно отражение седем века след смъртта му. Друг велик гондорец — Миналкар, поел контрола над армиите на Гондор вместо краля и също като Таростар ги извел към победа в изтока. Следвайки вече проправения път, Миналкар също приел името Ромендакил и години по-късно властвал като крал Ромендакил II.