Дор Куартол

В Дориат Турин Турамбар и Белег Крепколък били големи приятели и другари в битките. По трагично стечение на обстоятелствата Турин причинил смъртта на един от приближените на крал Тингол и избягал от земите, в които бил израснал. След множество приключения в пустошта, той се присъединил към банда разбойници, живеещи около хълма Амон Руд. Това бил дом на семейство дребни джуджета — Мим и неговите синове — които дали дома си като откуп за пощадяването на живота си.

В един зимен ден Белег потърсил стария си приятел Турин и двамата се съюзили, за да отбраняват областта от орките на Моргот. Турин приел ново име — Гортол, на името на ужасяващия шлем на своите предци. Заедно с разбойниците на Турин, те властвали над земята, простираща се между река Теиглин на север и границите на Дориат на юг и изток.

Страната станала известна като Дор-Куартол — Страна на лъка и шлема, заради големия лък на Белег и Драконовия шлем от Дор-ломин на Турин. Страната Дор-Куартол просъществувала по-малко от година. Разбирайки, че Гортол всъщност е Турин, син на Хурин, Моргот изпратил съгледвачи да наблюдават земите около Амон Руд. Джуджето Мим сключило сделка с предводителя на орките и предало Белег и Турин. Белег бил ранен и оставен да умре, а Турин бил пленен и отведен на север. Въпреки че Белег оцелял и по-късно спасил Турин, това било краят на Дор-Куартол.