Ворондил

Един от трите наместници, които служели на крал Еарнил II от Гондор. Той бил важна фигура в гондорската история, като първи наместник, който получил титлата си по наследство от баща си. Ворондил бил син на Пелендур — наместникът, който успял да овладее Гондор по време на кризата след загубата на Ондохер. Със смъртта на Пелендур задълженията му като слуга и съветник на краля паднали върху сина му Ворондил.

Наместничеството на Ворондил било време на война и загуба за Гондор. По време на втората му година като наместник видял как назгулът излиза от Мордор и обсажда Минас Итил, като две години по-късно успял да превземе както града, така и палантира, който бил в него.

Историята запомнила Ворондил не толкова със загубата на Минас Итил, колкото като великия Ловец, който преследвал аравийските диви говеда в далечните източни земи, на бреговете на морето Рун. Големият рог, носен от Боромир във „Властелинът на пръстените”, бил ловният рог на Ворондил и може би бил направен от неговата ръка.

Ворондил служил като наместник на Еарнил двадесет и една години. На свой ред той бил наследен от сина му Мардил, който станал първият управляващ наместник — традиция в Гондор, която продължила почти хиляда години.