Елфи от Фалас

В древни дни, телерите живеели дълги години в Белерианд и научили много от Осе, маяра на морето. Когато Улмо пренесъл по-голямата част от телерите в Аман, Осе убедил някои от тях да останат. Те се установили на западните брегове на Белерианд и построили пристанищата Бритомбар и Егларест. Техен водач бил Кирдан и те станали известни с името фалатрими (елфи от Фалас) — първите корабостроители и мореплаватели в историята на Средната земя.

След завръщането на нолдорите, елфите от Фалас бързо се сприятелили с тях. С помощта на Финрод, пристанищата във Фалас били укрепени и построени наново. Също така, те се сражавали на страната на нолдорите — в Дагор Браголах техни моряци спасили крал Фингон в Хитлум и застанали на негова страна в Нирнает Арноедиад.

След поражението, мнозина от оцелелите се завърнали във Фалас, но и там не били в безопасност за дълго. Една година след Нирнает, Моргот изпратил слугите си и двете пристанища били унищожени. По-голямата част от елфите загинали, но Кирдан успял да се спаси и отплавал на юг, където за известно време се заселил на о-в Балар. Дълги години там имало пристанище, след което той се преместил в Линдон и заживял в Сивите заливи заедно с оцелелите фалатрими.