Паяци

Ала и най-изкусните паяци могат да пропуснат слаба нишка. — „Задругата на пръстена” II, гл. 2 — Съветът на Елронд


Тези малки, осмокраки създания, които плетели паяжини, очевидно били често срещани в Средната земя. Героите във „Властелинът на пръстените” ги споменават често, както в горния цитат, например.

Паяците обаче често били зловещи създания заради идването на чудовищната Унголиант в годините преди Първата епоха. Гигантското създание във формата на паяк унищожило Двете дървета на Валинор и избягало с Мелкор в Средната земя. Въпреки че самата Унголинат изчезнала далеч на юг, тя населила северните земи със своето потомство. През Първата епоха планините Еред Горгорот били изпълнени с тези чудовища и се превърнали в място, всяващо страх.

Най-известното от децата й обаче живеело в югоизточните части на Еред Горгорот, на границата с Мордор. Това била Корубана, която обитавала мрежа от тунели в прохода Кирит Унгол и се изхранвала с орките на Саурон. Тя също имала потомство — тези паяци били по-малки, но се разпрострели в Ефел Дуат и дори Мраколес. Точно на тях се натъкнал Билбо и заради тях той нарекъл меча си Жилото.

Бележка

Днес в света има близо 20 хил. различни вида паяци, и затова се предполага, че и в Средната земя било така. Описаните от Толкин паяци обаче били донякъде свръхестествени.