Серех

Мочурището Серех се намирало на горното течение на могъщата река Сирион, при навлизащия й поток — Ривил. Лежейки на разклонението на един от малкото проходи в северните планини на Белерианд, мочурището станало свидетел на много битки и имало дълга и кървава история. Тя започнала в самото начало на Първата епоха с Дагор-нуин-Гилиат, която била велика победа за елфите над войските на Моргот. Докато остатъкът от армиите на орките се оттеглял от Фалас, Келегорм се спуснал от хълмовете около Ейтел Сирион и ги изтласкал във водите на Серех.

През 455 г. от Първата епоха, по време на Дагор Браголах, Финрод Фелагунд бил откъснат в мочурището с малък отряд елфи; битката изглеждала изгубена, но на помощ му се притекъл Барахир, който го спасил с цената на огромни загуби и успял да избяга в Нарготронд. Това било началото на великото приятелство между Финрод и рода на Барахир, а Финрод му дал пръстена си като залог за това.

Ответната атака на елфите, която станала известна с името Нирнает Арноедиад, започнала шестнадесет години по-късно. Крал Фингон изтеглил войските си по горното течение на Сирион, между мочурището и крепостта Барад Ейтел. На това място пратениците на Моргот измъчвали Гелмир пред погледа на елфическата войска и брат му Гвиндор разбутал редиците и се хвърлил към орките, търсейки отмъщение. Така започнало великото сражение.

По-късно, когато сблъсъците утихнали, Тургон и войската му от Гондолин били изтласкани назад през мочурището. Тогава на помощ дошли Хурин, Хуор и мъжете от рода на Хадор, които удържали орките на бреговете на Ривил, позволявайки на Тургон да спаси елфите от пълна гибел и да достигне до Гондолин. Хуор и хората му били избити един по един от орките, но Хурин убит седемдесет от тях преди да бъде пленен.

След двадесет и осем години, прекарани в мъчения, Моргот освободил Хурин и заповядал да го следят. Първото нещо, което направил Хурин, било да потърси Потайното кралство — Гондолин, но Тургон бил съмнителен относно него и пренебрегнали виковете му: „Тургон, Тургон, помни Мочурището на Серех.”