Празненството

Голямото празненство в Хобитово на 22 септември 3001 г. от Третата епоха по случай рождения ден на Билбо и на племенника му Фродо. Те били родени на една и съща дата, но Билбо ставал на 111 години, а Фродо навършвал пълнолетие на 33. В чест на събраните им години Билбо поканил общо 144 хобити на тържеството.

Празненството се състояло на поляна под Торбодън, където било опънато толкова голямо платнище, че покривало растящото там дърво. Великолепието на празника било толкова паметно, че ливадата станала известна като Празнична поляна. Освен това, вълшебникът Гандалф забавлявал гостите с фойерверки.

Празникът бил запомнен и с неочакваната реч на Билбо, в която той обявил, че напуска Графството и оставя всичките си притежания на племенника си Фродо. В този момент той изчезнал като използвал вълшебния си пръстен. Гандалф убедил Билбо и да остави пръстена на Фродо, а самият той напуснал Графството и отпътувал на изток. Заради изчезването на Билбо тържеството било наречено Прощалното празненство.

По-късно станало ясно, че след празника Билбо пътувал надлъж и нашир в Средната земя и посетил Дейл и Еребор в далечния изток преди да отседне в Ломидол. Той се завърнал в Графството през III 3021 г., двадесет години след празненството, докато преминавал на път за Сивите заливи заедно с пазителите на трите пръстена.