Лобелия Влачи-Торбинс

Лобелия Влачи-Торбинс © Джон Хоу

Дъщеря на Бланко Вържиколан и Иглика Многознаева. Лобелия<ref>Истинското име на Лобелия сред хобитите било Хаманулас, което било име на малко синьо цвете.</ref> била родена през III 2918 г. (1318 г. по летоброенето на Графството) и била 28 години по-млада от Билбо Торбинс. Тя се омъжила за Ото Влачи-Торбинс, братовчед на Билбо и негов наследник по право, и изглежда тя споделяла желанието му да наследи Торбодън. Тя винаги носела чадър със себе си и често го използвала по нетрадиционен начин (там крила скъпоценностите си и веднъж го използвала като оръжие).

През III 2941 г. изглеждало, че Ото най-сетне ще получи наследството си след като Билбо напуснал Графството. На следващата година той вече бил обявен за мъртъв и Лобелия и Ото се приготвяли да се настанят в Торбодън, когато Билбо се появил също така неочаквано, както и изчезнал. Така плановете на Лобелия се провалили и тя трябвало да се задоволи с откраднатите от нея сребърни лъжици.

С течение на време надеждите на Лобелия и Ото посърнали. Билбо не показвал признаци на стареене (заради вълшебния пръстен, който намерил по време на приключенията си, но разбира се тя не знаела нищо за това). През III 2989 г. Билбо посочил братовчед си Фродо за свой наследник, слагайки край на надеждата на Лобелия и Ото, че един ден ще наследят Торбодън.

Лобелия присъствала на Празненството през III 3001 г., където Билбо изчезнал още веднъж. Торбодън преминал у Фродо, който живял там през следващите седемнадесет години. През III 3018 г. Фродо обявил, че напуска Хобитово и се мести в Щурчов дол във Фуков край. По това време Ото вече бил починал, но на стогодишна възраст Лобелия най-накрая успяла да купи Торбодън.

Въпреки че чакала в продължение на десетилетия да получи Торбодън, Лобелия не живяла дълго там. Синът й Лото бил придобил голямо богатство и станал главен шириф. Той свалил от власт кмета на Голям Дълбалник и започнал да управлява Графството от Торбодън. Скоро властта на Лото била узурпирана от Шарки, а впоследствие се оказало, че Лото бил убит от слугата на Шарки, Грима. След като Лобелия се опитала да попречи на главорезите на Шарки да влязат в дома й, тя била затворена в Голям Дълбалник.

След като хобитите в Графството се вдигнали на бунт, Лобелия била спасена от Тъмните дупки, където тя още държала чадъра си. След смъртта на сина й тя нямала желание да живее повече в Торбодън. Върнала го на Фродо и заживяла в Яка стомна в северната околия в дома на фамилията Вържиколан. На следващата година тя починала.

Бележки

<references/>