Военно досие

За разлика от много свои съвременници, Толкин не постъпил в армията веднага след началото на Първата световна война през  г. Той първо завършил своето обучение в Оксфорд през  г. преди да бъде назначен като втори лейтенант в Ланкаширския стрелкови полк по-късно същата година.

След няколко месеца, прекарани в различни тренировъчни лагери из Англия, Толкин заминал за Франция през м.

  • Дж. Р. Р. Толкин като кадет

Окопна треска

След четири месеца в окопите (време, което силно повлиява на произведенията му по-късно), Толкин се разболял от подобна на тиф болест, позната като „окопна треска”, и се завърнал в Англия през ноември. Заради болестта, той прекарал остатъка от войната по болници или в различни тренировъчни лагери, където се издигнал до ранг лейтенант.

Документите във военното досие на Толкин (WO 339/34423) се отнасят главно до различни проблеми със здравето. Документите включват множество медицински доклади (декември 1916 – септември 1918) относно възстановяването на Толкин от окопна треска — бавен процес с постоянни влошавания на състоянието му.

Папката включва още документ (от

Извадка от военните архиви за Толкин: молба за временно назначение в армията по време на войната,  г. Каталожен номер: WO 339/34423 ()

30 ноември 1915 г.

30 ноември 1915 г.

Извадка от военните архиви за Толкин: формуляр, потвърждаващ завръщането на Толкин в Англия от Франция заради окопна треска, г.; писмо от Толкин до Военното министерство, деклариращ се годен за служба,  г. Каталожен номер: WO 339/34423 (22 Ное 1916, 2 Ян 1917)

22 ноември 1916 г.

2 януари 1917 г.

Запис за постъпване/изписване в болница за 11-ти батальон на Ланкаширския стрелкови полк от м. г.:

октомври 1916

По материали от www.nationalarchives.gov.uk

Блечли парк

В навечерието на Втората световна война, британските военни поканили Толкин и други интелектуалци да работят в „Блечли парк” — центъра за разбиване на кодове в Бъкингамшир, където работил Алън Тюринг, известният разбивач на кодове, който разгадал „непробиваемите” машини за шифриране „Енигма”. Това позволило на британските военноморски сили да прихванат и унищожат германските подводници.

Толкин прекарал три дни в лондонския им щаб през м. г. — шест месеца преди избухването на Втората светов­на война и само 18 месеца след публикуването на първата му творба „Хобит”. Той обаче, който по това време преподавал английска литература в Оксфордския университет, отказал поста и заплатата от 500 лири на година. Причините за решението му остават неизвестни.

Информацията за това беше разкрита за пръв път на изложение в Британската щабквартира по наблюдение на комуникациите (GCHQ), правителствената разузнавателна база в Челтнъм, Глостършир. Изложението включва редица непоказвани досега колекции, свързани с военната подготовка в „Блечли парк”.

Толкин през 1916 г.

Толкин през 1916 г.

GCHQ започва да се подготвя за Втората световна война в края на 1930-те, като осъзнава от какво значение е да се създаде център за разбиване на кодове, за да се победят германските войски. Директорът на GCHQ, известен под името „Аластър Г. Денистън”, съставил списък с 50 кандидати „определени за служба” в случай на война.

Денистън получил списък с имената на професори от два водещи британски университета, Оксфорд и Кеймбридж, които работили за правителството по време на Първата световна война. Толкин, който бил професор по англосаксонски в Оксфорд от 1925 до 1945 г. и професор по английски език и литература от 1945 до 1959 г., бил сред одобрените кандидати.

Толкин и 12 други се съгласили на „пробен” ден в щаба на GCHQ в Лондон, където изкарал курсове по скандинавски езици и испански. Той посетил базата в три поредни дни между 27 март и 29 март 1939 г. — шест месеца преди избухването на войната.

На успешно изкаралите курса била предложена годишна заплата от 500 лири, което днес се равнява на близо 50 000 лири. Толкин обаче, за който се предполага, че е завършил курса с отличие, отказал предложението.

По материали на в-к Telegraph