Артър Толкин

Артър Толкин

Артър Толкин

Артър Толкин е роден в Бирмингам в семейство на фалирали производители на пиана. След като завършва „Кинг Едуард” се опитва да направи кариера в банка „Лойдс”. Не след дълго обаче открива, че за да получи повишение трябват години и така няма да може да издържа жена си и семейството, което иска да има, и затова започва да търси работа в чужбина. Бързо намира свободно място в „Бенк ъф Африка” и през 1899 г. отплава за тогавашната Оранжева република (ЮАР).

Артър предлага брак на Мейбъл веднага след като тя навършва 18 години, но баща ѝ не позволява да се оженят цели три години. Артър е 13 години по-възрастен от Мейбъл.

През първата си година в Южна Африка, Артър пътува често между Кейптаун и Йоханесбург. В края на 1890 г. му предла­гат да оглавява клона на банката в Блумфонтейн, с което получава къща и сносен доход.

Мейбъл пристига в Южна Африка и двамата сключват брак в катедралата в Кейптаун на 16 април 1891 г., когато Артър е 34 годишен, млад, красив и с мустаци. Преди да заживеят в Блумфонтейн, прекарват медения си месец в един хотел в Сий Пойнт, крайбрежно предградие на Кейптаун.

Артър бил доволен от работата си в банката. Бил постоянно зает, кариерата му вървяла нагоре, а климатът в Блумфон­тейн се отразявал добре на постоянните му здравословни проблеми. Той обичал да се занимава с градинарство и пре­карвал цялото си свободно време в градината, където насадил малка горичка от кипариси, ели и лози.

Трябвало да се върне със семейството си в Англия през 1895  г., но решил че има прекалено много работа и понеже щял да бъде на половин заплата, нямало да могат да си позволят да замине и той. Възнамерявал да отиде при тях по-късно, но през ноември 1895 г. се разболял от ревматична треска и решил, че английската зима няма да му се отрази добре.

На 14 февруари 1896 г. Мейбъл получава телеграма, че Артър е получил обилен кръвоизлив, а на 15-ти той умира. Погребан е в англиканското гробище в Блумфонтейн. Въпреки денонощната работа и всички спестявания, той оставя на семейството си скромен капитал, инвестиран в мините Бонанса, от които Мейбъл получавала средно по 30 шилинга на седмица.