Хилъри Толкин

Хилъри Толкин

Хилъри Артър Руел Толкин

Хилъри е роден в Блумфонтейн на 17 февруари 1894 г. Той бил здраво момче, на което пустинния климат се отразявал добре, за разлика от брат си. Пристигнал в Англия в майка си и брат си през Април 1895 г., а впоследствие разказва, че не си спомня нищо от пребиваването си в Южна Африка.

Когато навършва две години, семейството се премества в Сеърхол, и половин година по-късно вече придружава брат си в странстванията му из Сеърхол.

През 1900 г. започва католическото му обучение от майка му Мейбъл. Обучението му минава главно вкъщи и така не взема приемния изпит в „Кинг Едуард” тъй като бил „твърде отнесен и пишел бавно”.

На Нова година 1904 г. се разболява от дребна шарка, последвана от тежка пневмония, заради което е изпратен при баба си в Съфилд да се лекува. След смъртта на майка им, той и по-големия му брат живеят в няколко пансиона. През 1908 г. живеят на „Дъшес роуд” №37, през 1910 живеят на няколко различни места, а през 1911 г. се преместват да живеят при Беатрис Съфилд — вдовицата на най-малкия брат на Мейбъл. Докато живели там Бирмингамската оратория се превръща в негов втори дом. По това време, той вече е преминал успешно приемния изпит в „Кинд Едуард” и вече учи с брат си в същото училище.

Скоро обаче той напуска училище и се захваща със селско стопанство, работейки във фермата на сем. Брукс-Смитс в Съсекс. През лятото на 1914 г. Хилъри управлява ферма в Нотингамшир заедно с Джейн Нийв и сем. Брукс-Смитс, но по-късно същата година се записва в армията като тръбач. Служи в Кралския Уоруикширски полк, където получава множество рани от шрапнел докато носи провизии през Пашенделския хребет.

След войната Хилъри купува малка овощна градина в близост до Ийвшам. През 1923 г. Едит, Толкин и децата им се преместват за кратко там за да може Толкин да се възстанови след тежка болест.

Хилъри сключва брак с Магдален Матюс, от която има трима сина — Гейбриъл, Джулиън и Пол. Братът на Толкин умира през 1976 г.

Свързани статии