Джон Толкин

Джон Толкин

Джон Франсис Руел Толкин

Джон е роден на 16 ноември 1917 г. в частна клиника в Челтнъм. Кръстен е на отец Франсис, който е и негов кръстник.

Завършва католическото училище в Бъркшир, след което се прехвърля да изучава английски език в „Екситър колидж” от 1936 до 1939 г.

По късно занимава за Рим да бъде ръкоположен за свещеник. По средата на своето обучение избухва Втората световна война и заедно с колегите си е евакуиран от там. Следва кратък престой в Лейк Дистрикт, където продължава обучението си в „Стоунихърст колидж” в Ланкашир. Ръкоположен е в църквата „Св. св. Грегорий и Августин” в северен Оксфорд през февруари 1946 г. Започва да води служби в Ковънтри преди да се премести в църквата на английските мъченици в Спаркхил, Бирмингам. Там става и водач на 159-та разузнавателна група. През 1947 г. работи като свещеник в западната част от вътрешността на острова, а през 1957 г. е преместен в Римокатолическата църква „Нътън” в Стафордшир, където остава до 1966 г. Става главен свещеник в църквата на Ангелската Богородица и Св. Петър в Чейнс, Хартшил — предградие на Стоук-он-трент. Бил е още и председател на управителите в училището „Бишъп райт”, свещеник към Сдружението на католическите учители в северен Стафордшир и областен свещеник към студентската организация на младите християни. Бил е и свещеник към „Юнивърсити колидж” в северен Стафордшир.

От 1957 г. докато се премества в Оксфорд, Джон живее в Стоук-он-трент в енорията на „Хартшил роуд”. В Оксфорд води служби в „Св. Петър” в Ейншам преди да се оттегли през деветдесетте.

През 1973 г. той избира молитвите и текстовете за панахидата на Толкин в „Св. Антъни от Падуа” в Хедингтън, Оксфорд. Той води службата заедно с Отец Робърт Мъри и енорийския свещеник Дорън.

Живота на Джон Толкин завършва сред тягостни обвинения в блудство с момчета от неговата енория, но обвиненията впоследствие са оттеглени поради липса на доказателства и заради тежкото му здравословно състояние.

Умира на 22 януари 2003 г. на 85-годишна възраст.

  • Гробът на Джон Толкин

Най-големият син на Дж. Р. Р. Толкин е изказвал опасения от филма на Ню Лайн Синема, вярвайки, че това ще направи живота на семейство Толкин още по-труден.

Семейство Толкин е под непрестанен тормоз от всякакъв вид. Продължава през цялото време. Очаквам безкраен тормоз когато филма наистина излезе на голям екран.

За творбите на баща си той казва: „Невероятно е. Като се замисля, че като бяхме малки това бяха само истории, които той ни разказваше. За мен, когато си израснал с нещо, не ти се иска да го споделиш с никой друг.”

Отец Джон Франсис Руел Толкин е последния от традицията „Джон Толкин”. За сметка на това, кръщаването с името „Руел” продължава.