Присила Толкин

Присила Толкин

Присила Мари Руел Толкин

Присила (наричана от баща си Приса) е родена през 1929 г. в Оксфорд, и е единствената дъщеря на Едит и Толкин.

Дипломира се в „Лейди Маргарет хол”, след което, през 1955  г. придружава Толкин в обиколката му из Венеция и Асизи, Италия. По-късно се премества да живее на другия край на града, но продължава често да се вижда с родителите си. В Оксфорд тя работи като надзорник на условно осъдени престъпници и като социален работник.

Тя проявява особен интерес към изкуството на баща си и написва статия озаглавена „Баща ми художникът” за „Амон Хен” — бюлетин на дружество „Толкин”, както и други материали, посветени на рисунките на Дж. Р. Р. Толкин.

Присила представлява семейството за много почитатели на Толкин, особено във Великобритания. Всяка година тя присъства на събиранията на дружество „Толкин” в качеството си на Почетен вицепрезидент и организира коктейл за феновете. Преди няколко години издава специална колекция от пощенски марки с рисунки на Толкин. Тя е и съавтор на книгата „Семеен албум на Толкин” заедно с брат си Джон Толкин. Книгата е колекция от семейни снимки и спомени за събития от тяхното детство. През 1992 г. тя посещава Блумфонтейн, където присъства на откриването на плоча в чест на 100-годишнината от рождението на Толкин в Англиканската катедрала, а оттогава е посетила Южна Африка още няколко пъти.

Тя е патрон на благотворителната организация „Файнд йор фийт” и до смъртта си живее в Оксфорд. Присила почива на 28 февруари 2022 г. на 92-годишна възраст.