Майкъл Толкин

Майкъл Толкин

Майкъл Хилъри Руел Толкин

Майкъл е роден през м. октомври 1920 г. в Оксфорд.

Когато е на четиригодишна възраст, по време на една семейна почивка във Фили, Майкъл изгубва плюшеното си куче на плажа. За да го разведри, Толкин измисля историята „Роувърандъм”, в която се разказва за едно кученце, което е превърнато в играчка след като ухапва магьосник.

Като малък, той и брат му Кристофър били запалени по локомотивите и Толкин превърнал цяла една стая в терен за влакчетата, с които момчетата си играли. Те често ходели да гледат двигатели и той скоро се научил да рисува красиви скици на GWR локомотивите. Толкин понякога ги водел и да видят как „Челтнъм флайър” минавали през гарата.

От баща си той „наследил почти маниакална любов към дърветата — като момче бях свидетел на мащабно изсичане на дървета за гориво на двигателите с вътрешно горене. Смятах това за престъпно и напълно неоправдано убийство на живи същества. Баща ми внимателно изслушваше тирадите ми и когато веднъж го помолих да измисли история, в която дърветата си отмъщават на любителите на машинарии, той каза „Ще ти напиша.” (Грота)

Майкъл следвал в „Драгън скул” в Оксфорд, а след това и в Ораторията в Беркшир и „Тринити колидж”. Когато започнала Втората световна война той служил като зенитчик в английската армия. Във войната защитавал аеродруми в Битката за Великобритания, а по-късно и във Франция и Германия. По време на тренировки бил сериозно ранен и хоспитализиран в Уорчестър. Не след дълго бил освободен от военна служба и се завърнал в Оксфорд през 1944 г. за да продължи обучението си. След войната бил награден с медал „Джордж” за действията му в защитата на аеродрумите при Битката за Великобритания.

През 1947 г. Майкъл вече се бил оженил за Джоан Грифитс и имал син, също наречен Майкъл. По това време той вече работел като учител. През 1959 г. той преподавал в Мидландс, а семейството му се било увеличило с две дъщери — Джоан и Джудит. Един от синовете на Джоан бил Ройд, който е единственият човек от сем. Толкин, играл във филмите на Питър Джаксън.

През шейсетте и седемдесетте години на XX век Майкъл Толкин преподавал Класическа литература в „Стоунхърст колидж”, а по-късно се преместил да живее в Уадингтън.

Публикувал е и няколко стихосбирки, озаглавени „Да се научиш да не докосваш”, „Обрати”, „Да протегнеш ръка на непознат”, „Разкриване” и „Преодоляване на гравитацията”.

Умира от левкемия през 1984 г.