Саруман

Най-често наричан Саруман Белия, той бил първият от петимата вълшебници, пристигнали в Средната земя в края на първото хилядолетие на Третата епоха. Той бил най-старши в ордена, а Гандалф го признавал за водач на истарите.

В продължение на повече от хиляда години той пътувал из източните земи на Средната земя и за него не се знаело много на запад. Той се завърнал през 2463 г. от Третата епоха, когато присъствал на основаването на съвета на мъдрите и станал негов водач (Елронд и Галадриел обаче предпочитали Гандалф да застане начело на съвета).

По това време Саруман започнал да изучава пръстените на всевластието, тяхната история и начините за сътворяването им.

През 2759 г. от Третата епоха той получил ключовете на Ортанк от наместника Берен от Минас Тирит. Той продължил да изучава сътворяването на пръстени, съзерцавайки звездите от върха на кулата. В изучаването на пръстените, той посетил Минас Тирит и сред древните книги и ръкописи открил разказ за смъртта на Исилдур и изгубването на пръстена-повелител.

През 2852 г. съветът открил доказателство, че Некроманта от Дол Гулдур бил самият Саурон. Мнозина от Мъдрите искали да нападнат крепостта и прокудят Саурон, но Саруман се обявил против атаката и разубедил съвета. Едва след деветдесет години той помогнал на Белия съвет да нападнат Дол Гулдур, прокуждайки Саурон обратно в Мордор. Познанията на Саруман изиграли голяма роля в победата според думите на Гандалф: „именно чрез хитрините на Саруман успяхме да го изхвърлим от Дол Гулдур”.

При разискването на Всевластните пръстени, Саруман твърдял, че Единствения пръстен бил загубен завинаги. По-късно се узнало, че той всъщност бил предал съвета и се опитвал да намери пръстена за себе си.

Той създал армия от вълци и орки в пръстена на Исенгард, за да се изправи срещу Саурон и Белия съвет, и установил контрол над съседното кралство Рохан чрез слугата си Грима Змийския език.

През юли 3018 г., когато бил готов да се разкрие, Саруман поставил капан на Гандалф, използвайки вълшебника Радагаст, за да го примами в Ортанк. Когато Гандалф пристигнал, Саруман разкрил, че самият той е сътворил пръстен и че вече не бил Саруман Белия, а Саруман Многоцветния. Когато Гандалф отказал да се присъедини към него, той бил затворен на върха на Ортанк — Саруман се надявал той да му разкрие тайната за пръстена или поне да му попречи да я използва за себе си.

Тази статия е все още мъниче. Можете да помогнете на ЕАпедия, като я редактирате и я разширите.