Менелдил

Син на Анарион и внук на Елендил, както и първи крал на Гондор. Той бил наследен от сина си Кемендур.

Ранни години

Не се знае почти нищо за живота на Менелдил преди Войната на Последния съюз. Той бил роден в последните години на Нуменор и бил на не повече от 20 години по време на потапянето на острова. Той вероятно видял катаклизма от кораба на баща си, който бил изтласкан на бреговете на Средната земя.

Не се знае доколко е участвал в създаването на кралствата в изгнание. Като четвърто дете на най-малкия син на Елендил, той бил седми по ред наследник на трона. След близо век, Саурон отново се издигнал на изток, давайки начало на събитията от Войната на Последния съюз. Менелдил вероятно участвал в сраженията, в които загубил баща си Анарион, но нямаме подробни сведения за делата му.

Преходни години, 1–2 г. от Третата епоха

Преди войната, Елендил бил върховен крал в северното си кралство Арнор, а Исилдур и Анарион властвали заедно над Гондор. Тъй като Елендил и Анарион били загинали във войната, Исилдур наследил титлата „върховен крал” и дал властта над Гондор на най-големия син на брат си — Менелдил.

Преди да се отправи на север, Исилдур прекарал една година, подреждайки делата си в Гондор и наставлявайки Менелдил. По това време Исилдур и Менелдил пътували до граничните области на Южното кралство, определяйки границите му. Докато се връщали от пътуванията си, двамата се натъкнали на Амон Анвар — Еловръх, който по-това време се намирал в центъра на страната. Исилдур избрал този хълм за гробница на баща си и там могилата на Елендил просъществувала дълго след края на рода на Менелдил.

В началото на явание Исилдур потеглил от Осгилиат, оставяйки Южното кралство в ръцете на Менелдил, който се радвал, че ще управлява Гондор сам. Менелдил обаче не можел да предвиди последвалите събития. Един месец след това, Исилдур бил нападнат от орки и убит, заедно с тримата си най-големи синове. Кралската власт на севера преминала у единствения оцелял син на Исилдур — единадесетгодишния Валандил. Така Менелдил станал истински владетел на Гондор.

Управление на Гондор, 2–158 г. от Третата епоха

След поражението на Саурон, управлението на Менелдил било белязано от мир и благоденствие. Единствените исторически събития по това време били сватбата на Елронд и Келебриан и раждането на двамата им синове Еладан и Елрохир.

Менелдил управлявал Гондор 156 години и бил наследен от сина си Кемендур.