Задругата на пръстена

Задругата на пръстена − разлики между книгата и филма

 1. Тържеството за 111-тия рожден ден на Билбо е също така и за 33-тия рожден ден на Фродо. Във филма това не е споменато.
 2. Толкин пише за пристигането на Гандалф в Хобитово, че нито един фишек не е запален преди празненството. Джаксън решава Гандалф да запали няколко фойерверки за децата при влизането си в Хобитово.
 3. Когато Билбо изчезва има блясване и дим — благодарение на Гандалф. Това помага да се обясни изчезването на Билбо. Във филма той просто изчезва.
 4. Билбо напуска Графството заедно със свои другари джуджета. Във филма той е сам. Идеята за Билбо, пътуващ сам към Ломидол, е неуместна.
 5. В действителност Фродо тръгва 17 години по-късно от Билбо. Джаксън прави така, че да изглежда сякаш е изминала едва година. Липсва също и преследването на Ам-Гъл от Арагорн и Гандалф.
 6. Гил-Галад и Елендил успяват да ранят Саурон, заради което загиват от ръката му. Исилдур само отрязва пръста на поразения Саурон, и взима Пръстена. Джаксън не включва подвига на Гил-Галад и запазва Саурон невредим до момента в който Исилдур отсича пръстите на протегнатата му ръка.
 7. В книгата Гандалф първо сграбчва Сам за раменете пред прозореца в Торбодън и след това му се навиква, след което внимателно го издърпва през прозореца. Във филма Гандалф бързо издърпва Сам през прозореца и го мята на масата — ненужно и зле направено. Защо му трябва на Гандалф да се отнася толкова жестоко с горкия Сам? Пък и е очевидно, че Джаксън използва натъпкана с парцали кукла.
 8. Фродо напуска Хобитово заедно със Сам и Пипин. Във филма Фродо тръгва заедно със Сам и по-късно те се срещат с Мери и Пипин преди сала, в момента, в който един от назгулите ги настига.
 9. Фродо е крал от гъбите на фермера Чудоум, когато е бил още хлапе. В продукцията са заснети Мери и Пипин (които в книгата имат много добри отношения с Чудоум), когато крадат от реколтата на фермера.
 10. Чудоум закарва хобитите до сала със своята каруца. Във филма те достигат ферибота, бягайки от един от Черните ездачи.
 11. Преследване до сала няма — в книгата Черните ездачи се появяват, когато хобитите вече са преплавали наполовина река Брендивин.
 12. Сам не тъгува за вкъщи докато хобитите не прекосяват Брендивин със сала. Във филма той тъгува още преди да са срещнали Мери и Пипин.
 13. Том Бомбадил е този, които предлага на хобитите да минат през Брее. В кино продукцията Гандалф насочва хобитите и така Джаксън изкарва напълно Бомбадил от филма.
 14. В книгата портата на Брее е толкова висока, че човек може да надникне, но във филма Джаксън слага порта, която е поне 3 метра.
 15. Бързоход се представя на Фродо преди „изчезването” на хобита. Във филма Фродо среща Скиталеца, след като хобитът случайно си слага Пръстена.
 16. Бързоход носи парчетата от Нарсил заедно със себе cи, но във филма те се появяват чак в Ломидол.
 17. Черните ездачи не влизат в Брее заедно със конете си. Във филма те правят точно това и събарят портата — нещо, което в книгата не правят докато не разбират, че Арагорн и хобитите са напуснали селището и са навлезли в пустошта. А пазачът на портата не е премазан под нея, а работи за ездачите.
 18. Пътешествениците забелязват ездачите по пътя си към Бурния връх, а Арагорн дори пали огън за защита. Според филма, ездачите ги нападат, след като забелязват огъня, накладен от хобитите, когато си правят вечеря.
 19. Фродо се опитва да прониже един от ездачите, когато ги нападат на върха. Във филма той е уплашен и безпомощен.
 20. Глорфиндел първо открива дружината по пътя за Ломидол, но в кино продукцията ролята му се изпълнява от Арвен.
 21. Фродо е сам на коня на Глорфиндел за битката при Брода. Във филма той е заедно с Арвен.
 22. Фродо е в съзнание до момента, в който ездачите са отнесени от потока. Във филма той едва диша и е полумъртъв, а Арвен го брани.
 23. Шест от Деветимата конници са погълнати от реката. Джаксън заснема как реката отнася всички.
 24. Когато Фродо показва Пръстена на чичо си, той го вижда като създание подобно на Ам-гъл, опитващо се да сграбчи Единствения. В продукцията Билбо е със зловещо и алчно лице.
 25. Арвен и Арагорн се появяват заедно с Елронд на пира преди Съвета. Джаксън описва Елронд като неодобряващ връзката между двамата, а двойката се появява няколко пъти сама, пазейки се от зоркия поглед на бащата на Арвен.
 26. Билбо присъства на Съвета на Елронд и дори предлага да бъде Носител на Пръстена. Джаксън напълно изключва Билбо от Съвета.
 27. Исилдур е воден от Елронд и Кирдан, когато отива да унищожи Пръстена. Джаксън решава Елронд сам да изпроводи Исилдур до Съдбовния връх.
 28. Нарсил се пречупва само на две парчета под тялото на Елендил. Според филма мечът е счупен поне на 6 или 7 парчета.
 29. Елронд представя Арагорн на Съвета. Във филма това прави Леголас.
 30. Гандалф казва на Фродо да покаже Пръстена. Във филма това прави Елронд.
 31. Боромир нито подценява, нито проявява неуважение към Арагорн, а просто казва как ще бъде посрещнато евентуалното му завръщане в Гондор.
 32. Исилдур получава изгаряне на ръката, когато взима Пръстена за пръв път. Във филма той го взима без да почувства болка или да бъде изгорен.
 33. Когато Гандалф изрича словата изписани по Пръстена, това е част от разказа му пред Съвета и служи за подкрепяне на тезата му. Във филма той ги изрича за да привлече вниманието на тези, които като Боромир смятат, че Пръстенът трябва да се използва срещу Саурон.
 34. Саруман не мисли да поделя силата на Пръстена с Мордор, той предлага това на Гандалф. В кино продукцията Саруман се опитва да убеди Гандалф да се присъедини към Мордор.
 35. Кралят на орлите отива да търси Гандалф и така го спасява. В екранизацията вълшебникът изпраща малък вестоносец на Орлите и после той се завръща с Гуаихир.
 36. Фродо предлага да бъде носител, когато всички от съвета са мълчаливи и потънали в размисли. Джаксън решава това да стане, когато всички спорят и Фродо трябва да повиши тон, за да го чуят.
 37. Мери и Пипин разбират за случилото се на Съвета след като той приключва. Джаксън решава двамата да се появят по същия начин като Сам (криейки се)
 38. Фродо иска да остане в Ломидол заедно с Билбо. Във филма той иска да си върне в Графството със Сам.
 39. Решено е да се изберат деветима за Задругата, които да се противопоставят на Черните ездачи. Това число е определено преди да с включат доброволци. Във филма това става по съвсем различен начин (т.е. Сам, Мери и Пипин се появяват вкупом). Идеята за противопоставянето на Конниците не е засегната.
 40. Нарсил е изкован наново преди тръгването на Задругата. В кино продукцията това се случва след събитията в Шлемово усое.
 41. Задругата отпътува от Ломидол през нощта, за да не бъде проследена от слугите на Врага. Във филма те отпътуват през деня.
 42. Единствено Сам и Арагорн виждат свадоклюните (гарваните) на планината. Другите спят защото Задругата спи през деня и пътува нощем. Във филма цялата задруга е на крака при пристигането на свадоклюните.
 43. Гандалф е този, който предлага да минат през Мория. Във филма това предлага Гимли.
 44. Боромир казва, че „по въздуха се носи зъл глас” при изкачването на Карадрас. Във филма Леголас изрича тези думи.
 45. Вината за снежната буря, която възпира Задругата от преминаването през планинския проход, е хвърлена на самата планина. Във филма вината поема Саруман. В книгата изобщо не се предполага, че Саруман може да е виновен — дори Задругата първо хвърля вината на Саурон.
 46. Фродо не изпуска Пръстена в снега. Джаксън вкарва тази сцена във филма заедно с Боромир, който взима Пръстена от снега.
 47. Задругата решава да се върне обратно когато зад тях се срутват сняг и камъни. В кино продукцията те се връщат заради самото срутване.
 48. И Гламдринг, и Жилото светят когато наблизо има орки. Във филма само Жилото засиява в синьо.
 49. Решението да се мине през Мория е взето от Задругата, когато вече са слезли от планината. Във филма Фродо сам взима решението.
 50. Единствената битка с варгите е когато, Задругата е в подножието на Карадрас. Джаксън пренася тази сцена във „Двете кули“, където противници на варгите са роханските ездачи.
 51. Боромир хвърля камък във водата пред портите на Мория, разгневявайки Пазителя. Джаксън ни представя Мери и Пипин, хвърлящи камъни.
 52. Гандалф получава изведнъж вдъхновение да изрече елфическата дума за „приятел” пред Портите на Дурин. Джаксън оставя Фродо да реши загадкатата.
 53. Само едно пипало напада и сграбчва членовете на Задругата. Във филма множество от пипалата на Пазителя атакуват и вдигат хобитите във въздуха.
 54. Пазителят затваря Портите на Дурин и след това зад тях се чува свличане. Във филма Пазителят изтръгва Портите от пантите, причинявайки масивно струпване вътре в пещерата.
 55. Задругата не намира мъртви джуджета със стърчащи от тях гоблински стрели, веднага когато навлиза в Мория. Това се случва, чак когато те влизат в гробницата на Балин.
 56. Единствената светлина за Задругата в мините е тази, идваща от жезъла на Гандалф. Спътниците нямат нито материалите, нито намерението да правят факли. Но във филма срещаме Арагорн, който носи факла.
 57. Пипин пуска само малък камък в кладенеца и това не е последвано веднага от барабани. Във филма Пипин събаря джуджешки скелет в доспехи и кофа заедно със завързаната за нея верига.
 58. Гандалф решава по кое от трите разклонения да тръгнат, когато другите от задругата спят. Джаксън заснема как той разговаря с Фродо, а другите са будни.
 59. Гандалф се натъква на гробницата на Балин съвсем случайно. Във филма Гимли забелязва нещо, приличащо на гробница и се втурва към нея против волята на Гандалф
 60. Фродо не показва митриловата си ризница веднага след като е намушкан от оркския главатар (не планински трол, както е във филма). Той прави това, чак когато задругата достига Лотлориенския лес.
 61. Леголас назовава балрога. Джаксън решава това да направи Гандалф.
 62. Жезълът на Гандалф се пречупва, когато той разрушава моста над Хазад-Дум. В кино продукцията жезълът изчезва някъде в бездната, когато Гандалф е повлечен.
 63. Боромир описва Лотлориен като „опасен“. Джаксън решава това да направи Гимли.
 64. Сам диша толкова шумно, че елфите могат да го улучат в тъмното. Във филма те казват това на Гимли.
 65. Боромир не се свива от взора на Галадриел. Във филма Боромир извръща поглед от нея.
 66. И на Сам, и на Фродо е предложено да погледнат в Огледалото на Галадриел. Но във филма възможност има само Фродо.
 67. Арагорн не е против идеята за пренасянето на Пръстена в Гондор. В кино продукцията той се противопоставя яростно.
 68. Елфите поставят по три вързопа въжета във всяка от лодките. Във филма само Сам получава въже.
 69. Сам първи споменава на Гандалф за Ам-гъл. Във филма Фродо съзира Ам-гъл и споменава за него на Гандалф.
 70. Арагорн споменава „сянка и заплаха” относно подозрението си, че на западния бряг на реката има орки. Във филма репликата е дадена на Леголас.
 71. Фродо моли за един час, през който да направи решение. Той се отделя от групата с инструкции да не се отдалечава много. В кино продукцията той изчезва внезапно, а Сам е изненадан от това.
 72. Фродо разговаря с Боромир, сяда и приема съвета му, но после вижда странния му поглед. Джаксън описва Фродо като подозрителен към Боромир още от началото.
 73. Фродо си слага Пръстена преди Боромир да се спусне върху него и заради това той се измъква. Във филма Боромир успява да сграбчи Фродо преди да си сложи пръстена и избяга.
 74. Пръстенът променя сетивата на Фродо за първи път, когато той е на Амон-Хен. Във филма това става всеки път, когато Фродо си слага Пръстена.
 75. Фродо усеща, че Окото го следи, за пръв път на Амон-Хен. В кино продукцията Окото „вижда” Фродо всеки път, когато той си слага Пръстена. В действителност, Фродо успява да свали Пръстена от ръката си, точно преди Окото да го открие, но Джаксън решава то да следи постоянно Фродо и гласът на Саурон да шепне — „Виждам те!“
 76. Арагорн не намира Фродо до Трона на Амон-Хен, защото той вече се е спуснал към реката. Във филма също Фродо предлага пръстена на Арагорн — нещо, което не се е случвало в книгата. Арагорн също няма как да види сияещия меч на Фродо на Амон-Хен, в действителност той го вижда на предишният ден.
 • Автор: Фил Ескю
  Превод: Божидар Димитров