Задругата на пръстена (2001)

Включва (178 минути) — Широкоекранна (2.35:1) версия на филма
— Звук Dolby Digital EX 5.1 Surround
— Звук Stereo Surround
— Субтитри
Допълнително видео съдържание: Анимирани менюта

ДОПЪЛНЕНИЯ (Над два часа допълнително съдържание):
— Специално 10 минутно филмче зад кулисите на следващия филм — „Двете кули”
— 3 подробни програми, разкриващи тайните на продукцията, които включват:
— „Добре дошли в Средната земя”
— „В търсене на пръстена”
— „Пътешествие из Средната земя”
— Петнайсет елемента, изследващи местата и културите в Средната земя, както и интервюта с Илайджа Ууд, Иън Маккелън, Виго Мортенсен, Лив Тайлър и др.
— Оригиналните кино-премиери и телевизионни реклами
— Видеоклипът на Enya „May it be”
— Реклама на играта на Electronic Arts „Двете кули”
— Филм за направата на специалното удължено DVD издание на „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена”

DVD-ROM СЪДЪРЖАНИЕ:
— Специални онлайн бонуси

Задругата на пръстена
Задругата на пръстена

Ограничено издание за колекционери

Дата на излизане: 29 август 2006 г.
Документален филм за заснемането на „Задругата на пръстена” (85 мин.)
Кино- и специална удължена версия на филма
Широкоекранна (16×9) (2.35:1) версия на филма
Звук Dolby Digital 5.1 EX (английски)
Звук Stereo Surround Sound 2.0 (английски)
Английски и испански титри
Анотации
Анимирани менюта

Първият диск включва както кино-версията на филма, така и специалното удължено издание, използвайки DVD технологията „seamless branching”. Тя позволява на диска да се съхраняват няколко версии на дадена сцена, като по този начин не е необходимо целия филм да се записва още веднъж.

Забележка

Не се предлага в България

Разширено издание (209 мин.)

DVD характеристики

  • 2 часа и 59 мин.
  • 4 диска (5 диска е изданието за колекционери)
  • (Кутия за колекционери)
  • Широк екран

Дисковете включват и допълнително съдържание:

Филмът и Допълнителните аудио коментари

Тъй като удължената версия на „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена” е дълга 3 часа и 30 минути и заради придружаващите филма аудио коментари, филмът е разделен на два отделни диска за да не се наруши качеството на картината и на звука.

„Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена” ще бъде представен в анаморфичен 16X9, 2.35:1 формат и звук Dolby Digital EX 5.1 Surround, DTS ES 6.1 Surround Sound и Stereo Surround.

Първите два диска съдържат четири придружаващи филма аудио коментари, с допълнителни субтитри, отличаващи всеки различен коментатор.

Първи Аудио Коментар, Режисьорите и сценаристите: Питър Джаксън (Режисьор/Сценарист/Продуцент), Фран Уолш (Сценарист/Продуцент), и Филипа Бойенс (Сценарист).

Втори Аудио Коментар, Дизайн: Грант Мейджър (Дизайнер на продукцията), Нгила Диксън (Костюми), Ричард Тейлър (Художествен директор на Weta Workshop), Алън Лий (Концептуален художник), Джон Хоу (Концептуален художник), Дан Хена (Художествен директор/Декори), Крис Хена (Ръководител художествен отдел), и Таня Роджър (Ръководител Weta Workshop).

Трети Аудио Коментар, Екип по Продукцията/Постпродукцията: Бари Озбърн (Продуцент), Марк Ордески (Изп. продуцент), Андрю Лесни (Фотография), Джон Гилбърт (Монтаж), Рик Порас (Съпродуцент), Хауърд Шор (Композитор), Джим Райджел (Визуални ефекти), Итън ван ден Рин (Звуков режисьор/Дизайнер), Майк Хопкинс (Звуков монтаж), Ранди Кук (Аниматор от Weta), Крисчън Ривърс (художествен директор по специалните ефекти на Weta), Брайън Вант Хъл (Визуални ефекти на Weta), Алекс Фънк (Режисьор на макетите).

Четвърти Аудио Коментар, В Ролите: Илайджа Ууд (Фродо), Иън Маккелън (Гандалф), Лив Тайлър (Арвен), Шон Остин (Сам), Джон Рис-Дейвис (Гимли), Били Бойд (Пипин), Доминик Монаган (Мери), Орландо Блум (Леголас), Кристофър Лий (Саруман), и Шон Бийн (Боромир).

Диск трети от удължената версия на „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена” съдържа допълнителни материали, описващи подробно произхода на книгата и филма и процеса на адаптиране на оригиналния роман на Дж. Р. Р. Толкин през пре-продукцията, пре-визулализацията и концептуалните рисунки. Диск Трети съдържа следните материали:

Дж. Р. Р. Толкин — Създател на Средната земя: Материал за създателя на „Властелинът на пръстените”, подчертаващ написването на „Задругата на пръстена”.

От книгата до сценария: Документален филм за предизвикателството да се преведе книгата до вид, удобен за заснемане.

Визуализация на историята: Този раздел показва пре-продукцията и процеса на планиране за създаването на Средната земя, в т.ч. концептуални рисунки, анимации и тестове на снимачните площадки.

Рисунки и превизуализация: Това филмче проследява различните методи за подготовка при предварителните снимки, в т.ч. концептуални рисунки, анимации, CGI и предварителни снимки.

Дизайн и строеж на Средната земя: Този раздел покрива сложния процес при осъществяването на света на „Задругата на пръстена”. Зрителят може да види документални филми и галерии за развитието на героите и сцените.

Дизайн: Проследява работата на концептуалните художници и майстори от Weta Workshop по осъществяването на визията на Питър Джаксън. Раздела включва: художествен отдел; отдел по визуалните ефекти; реквизит и мебелировка; гардероб; оръжия, доспехи, и направа на мечове; декори; и проучване за места за снимане.

Гардероб: Дизайнерът по костюмите Найла Диксън проследява създаването на костюмите за „Задругата на пръстена”.

Weta Workshop: Този филм разкрива хилядите проекти, по които работят екипите от Weta Workshop в т.ч.: макети, доспехи, оръжия, маски и гримове.

Галерии: Галерии с архиви от работата по дизайна на героите и местностите, включени в „Задругата на пръстена”. Галериите са представени в групи по девет, които могат да се увеличават на цял екран. Някои от скиците и снимки са придружени от аудио коментари на съответните художници.

Атлас на Средната земя: Включва хронология на събитията от „Задругата на пръстена” спрямо интерактивната карта на Средната земя.

Нова Зеландия като Средната земя: Интерактивна карта на Нова Зеландия, очертаваща местата, където е заснет филма.

Диск четвърти от специалното удължено DVD издание разглежда филмирането и монтажа на „Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена”:

Филмиране:

Задругата на актьорския състав: Хумористични лични вицове от актьорите и коментари за героите, които те играят. Зрителите могат да добият по-пълна представа не само за героите, но и за самите актьори.

Един ден от живота на един хобит: Разглежда един типичен ден от живота на четиримата актьори, играещи хобити в Задругата, като се започне от сутрешното полагане на грим и обличане на костюми, до работата им пред синия екран и платформите за перспектива. Зрителите могат да видят как се развиват прекрасните отношения между актьорите през тези четиринадесет месеца от снимки.

Камерите в Средната земя: Процесът на филмиране на „Задругата на пръстена” е представен в последователността на пътешествието на Задругата, следвайки сюжета на филма.

Снимки от продукцията: Галерия с кадри на работниците зад кулисите и тези от Weta Workshop, Weta Design и други.

Визуални ефекти: Включва три документални филма и галерия снимки за макетите, перспективите и дигиталните ефекти. Темите включват също и създанията, обстановката, дигиталните дубли, заснемане на движенията, и композицията на сцените.

Пост-продукция — Сглобяване на всичко:

Множество екипи снимат над 15 месеца. Филма включва работата на редакторите по километри от филмова лента и избирането на подходящите кадри и ъгли на камерата за да разкажат този епос.

Представя различните сцени, заснети под различен ъгъл, както и финалната сцена, включена във филма.

Дигитални подобрения: Изследва процеса по корекция на цветовете за най-добър резултат.

Звук и музика:

Звукът в Средната земя: Показва работата по записването на гласовете и звуците на най-страшните създания в Средната земя.

Музика за Средната земя: Филм за носителя на Оскар Хауърд Шор и работата му по саундтрака на „Властелинът на пръстените”, както и за музиката, записана допълнително за специалното удължено издание на филма.

Започва път от моя праг… : Този материал разглежда реакциите на зрителите и медиите при излизането на филма на голям екран, в т.ч. кадри от премиерите в Лондон и Нова Зеландия.

NATIONAL GEOGRAPHIC — ЗАД КУЛИСИТЕ НА „ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПРЪСТЕНИТЕ”

Времетраене: 1:33 ч.
Едностранен: Двойно покритие
Звук: Стерео 2.0

Забележка

Не се предлага в България

Задругата на пръстена