THE RETURN OF THE KING

Завръщането на краля (1980)

  • Времетраене: мин.
    Режисьор: Джулс Бас, Артър Ранкинг Младши
    Сценарист: Ромео Мълер
    Музика: Мори Лоус
    Актьори: Орсън Бийн, Теодор Байкъл, Уилям Конрад, Джон Хюстън, Роди Макдоуъл, Брадър Тиодор, Пол Фрийс, Дон Месик, Джон Стивънсън, Кейси Кейсъм, Сони Мелендрез, Нели Белфлауър, Глен Ярброу
  • IMDb

Много от почитателите на Толкин били разочаровани от факта, че адаптацията на Ралф Бакши от 1978 г. била само по първите две книги от творбата на Толкин, Когато станало ясно, че Ралф Бакши няма да направи продължение, Ранкин и Бас довършили историята вместо него.

Завръщането на краля (1980)

Историята около филма започва веднага след завършека на втората част на книгата. Липсата на предните 2 части от историята и само бързият им преразказ е и една от основните пречини да се отправят критики към него. „Завръщането на краля” има лека прилика с предишният му филм — „Хобит”, която веднага кара зрителя да съзре връзката между двата филма дори и да не е чел книгите, но все пак има доста големи графични разлики, което веднага дава да се разбере, че сериите не са запланувани предварително като части от една поредица. Специфичното във филма, който макар и да не блести с визуални качества и малко да прилича на станалите хит точно по онова време японски анимации, е неговата невероятна музика. Макар и с малко по-детско звучене отколкото цялата история във „Властелинът на пръстените”, определено е едно-от най-добрите музики правени по Толкин. Стилът на музиката e по-скоро идеален за филмирането на „Хобит”.

Вижте също