Книги, написани от Толкин

Дж. Р. Р. Толкин е със сигурност един от най-значимите автори на XX век. Най-известен е с произведенията си „Хобит” и „Властелинът на пръстените” публикувани през  г. и 1954–55 г.

Първоначално „Властелинът на пръстените” е заплануван като продължение на „Хобит” — приказна история, която Толкин пише за и чете на децата си, и която е публикувана през 1937 г. Популярността на „Хобит” накарала издателите да търсят още истории за хобити и гоблини, и същата година, на 45-годишна възраст, Толкин започнал да пише историята, която става по-късно „Властелинът на пръстените”. Писането ѝ продължило години, до 1949 г, а е публикувана чак през 1954–1955 г., когато Толкин вече е бил на 63 години.

Повечето хора предпочитат да прочетат книгите за Средната земя в реда на издаването им, а не в хронологичен вид, а именно:
 1. Хобит
 2. Властелинът на пръстените
 3. Приключенията на Том Бомбадил (от сборника Опасното кралство)
 4. Силмарилион
 5. Недовършени предания
 6. Децата на Хурин
 7. Берен и Лутиен
Хронологично, книгите могат да се прочетат и в следния ред:
 1. Силмарилион
 2. Берен и Лутиен
 3. Недовършени предания (част I и II)
 4. Децата на Хурин
 5. Хобит
 6. Властелинът на пръстените
 7. Приключенията на Том Бомбадил (от сборника Опасното кралство)
 8. Недовършени предания (част III и IV)

Толкин в автор и на други приказки за деца, включително „Роувърандъм”, „Червенокосия Джайлс” и др. Основният му труд през това време обаче е очертаването на историята на Арда, разказването на легендите за силмарилите, и много други истории около миналото на събитията, описани във „Властелинът на пръстените”.

Толкин умира, преди да успее да довърши и сглоби този си труд, известен днес като „Силмарилион”. Синът му Кристофър Толкин обаче редактира трудовете на баща си, запълва пролуките, и публикува книгата през 1977 г. Някои биографи на Толкин смятат „Силмарилион” за истинския „труд на сърцето му” — именно тази книга описва историческия и лингвистичен контекст на по-популярните му произведения и създадените от Толкин езици, и отнема по-голямата част от времето му. „Властелинът на пръстените” обаче се явява хронологично последната, най-голяма като обем (и по мнението на Толкин, и най-добра като качество) част от създадения от него митологичен свят.

Някои от книгите на Толкин са преиздадени с анотации от различни изследователи на творчеството му. В тях се разказва за историята на написването им, връзката им с други текстове и идеите, които въплъщават. Сред тях са:

Освен творбите, чието действие се развива в Средната земя, Толкин е и автор на над двадесет и девет книги, като в същото време е превел и редактирал тридесет и шест други произведения, сред които „Речник на средноанглийски”„Чудовищата и критиците” и др. Повече информация за тези книги можете да намерите в Научни студии и др.