Изследователи на творбите на Толкин

ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ на живота и творчеството на Дж. Р. Р. Толкин са много на брой, но сред тях се открояват имената на Хъмфри Карпентър, Том Шипи, Уейн Хамънд и Кристина Скъл, и, разбира се, не на последно място самият син на писателя Кристофър Толкин. Техните трудове наистина ни позволяват да вникнем в творчеството и идеите на Толкин, да оценим таланта му и влиянието му в съвременната литература.

Кристофър Толкин

Кристофър Толкин

Синът на писателя участва в написването на повечето творби на Толкин от детска възраст и е автор на картите, включени във „Властелинът на пръстените”. След смъртта на баща си, Кристофър се заема с трудната задача да организира и редактира легендите за Средната земя преди Третата епоха, които той публикува под името „Силмарилион”и „Недовършени предания”. Той е и автор на 13-томната поредица „История на Средната земя”, която включва анотирани ръкописи на недовършени и неиздавани дотогава творби. През 2007 г. Кристофър Толкин издаде и завършен вариант на една от трите големи легенди, над които баща му работи цял живот, озаглавена „Децата на Хурин”. Кристофър оглавява и „Толкин естейт”, който държи правата за издаване на книгите на Толкин. Вижте пълната му библиография.

Хъмфри Карпентър

Хъмфри Карпентър

Известният биограф (1946–2005) от Би Би Си е автор на официалната биография на Толкин, както и редактор на „Писмата на Дж. Р. Р. Толкин”. След срещи с писателя и с благословията на семейството на Толкин, той описва живота на Толкин от детските му години в ЮАР до академичната му кариера в Оксфорд. Карпентър е автор и на книгата „Инклингите: К. С. Луис, Дж. Р. Р. Толкин, Чарлз Уилямс и техните приятели”, разглеждаща неофициалния литературен клуб и прочутите му членове. Умира на 4 януари 2005 г.

Уейн Хамънд и Кристина Скъл

Уейн Хамънд и Кристина Скъл

Най-известните изследователи на живота и творчеството на Дж. Р. Р. Толкин са заедно в живота и в писателската дейност. Под тяхна редакция са излезли книгите „Роувърандъм”, „Червенокосия Джайлс”, „Писмата на Дж. Р. Р. Толкин” и специалното издание на „Властелинът на пръстените” по повод 50-годишнината от издаването на творбата. Двамата са и автори на книгите „Дж. Р. Р. Толкин: Художник и илюстратор”„Властелинът на пръстените: Справочник” и много други. От 1992 г. насам Скъл е автор и на журнала „The Tolkien Collector” — събрани съчинения и изследвания. Двамата са автори и на най-пълната книга, разглеждаща живота, академичната кариера и писателската дейност на Толкин, озаглавена „Дж. Р. Р. Толкин: Справочник и пътеводител”.

Том Шипи

Том Шипи

Професорът по средновековна литература и староанглийски следва стъпките на самия Дж. Р. Р. Толкин — завършва същото училище в Бирмингам и преподава староанглийски в Оксфорд и Лийдс. Автор на книгите „Пътят към Средната земя” и „Дж. Р. Р. Толкин — автор на века”. Задълбочените му познания в староанглийската история и литература предлагат безценен поглед към творчеството на Толкин.

Верлин Флигер

Верлин Флигер

Флигер е специалист по сравнителна митология с фокус над Толкин. Тя чете лекции по Толкин, крал Артур, както и келтски, индуски, индиански и нордически митове. Флигер е и редактор на първото анотирано издание на „Ковачът от Голямо Омайно”, както и автор на множество изследвания на творчеството на писателя.

Майкъл Драут

Майкъл Драут

Драут е професор по английски език и литература в университета в Масачузетс, където преподава староанглийски, средноанглийски и средновековна литература. Той открива и подготвя за публикуване невиждани досега преводи на англосаксонската епическа поема „Беоулф”, направени от Толкин. Драут е автор и на различни публикации, разглеждащи академичните занимания на Толкин.

Джон Гарт

Джон Гарт

Гарт е журналист и автор на книгата „Толкин и Първата световна война”, където се разглежда не само живота на писателя през тези тежки години, но също и по какъв начин войната повлиява на неговото творчество. Носител на наградата на обществото „Митопея” за 2004 г.

Джон Рейтлиф

Когато Кристофър Толкин работи над своята „История на Средната земя” той решава да не включва в нея историята зад написването на „Хобит”. Вместо това, той възлага задачата на Таум Сантоски, който умира от рак през 1991 г. Написването на „Историята на Хобит” е продължено от Джон Рейтлиф, който също има неограничен достъп до архивите на библиотеката на университета „Маркет”, където се съхраняват ръкописите на Толкин. Рейтлиф е професор и консултант на различни ролеви и др. игри.

Дъглас Андерсън

Андерсън е американски професор и автор на „Анотираният Хобит”. Книгата разглежда историята около написването на първата публикувана от Толкин творба и включва множество анотации, коментари и непубликувани дотогава откъси от ранното творчество на Толкин, както и информация за чуждоезичните варианти на „Хобит”.

Дейвид Братман

Братман е автор на книгата „Дж. Р. Р. Толкин и Инклингите”, както и на множество публикации, разглеждащи творчеството на Толкин, К. С. Луис и др. Той е и член на обществото „Митопея”.