Историята на Кулерво

  • от Дж. Р. Р. Толкин
    [под редакцията на] Верлин Флигер
    27 август 2015 г.

Кулерво, син на Калерво, е може би най-мрачният и най-трагичен герой на Дж. Р. Р. Толкин. „Несретният Кулерво“, както го нарича Толкин, е злочестият сирак със свръхестествени сили и трагична съдба.

Израснал в чифлика на мрачния магьосник Унтамо, който убил баща му, отвлякъл майка му и който три пъти се опитал да го убие като дете, Кулерво е съвсем сам, с изключение на сестра си Уанона и е охраняван от магическите сили на черното куче Мусти. Когато Кулерво е продаден в робство, той се заклева да отмъсти на магьосника, но впоследствие научава, че дори отмъщението не е бягство от жестоката му съдба.

Толкин пише, че „Историята на Кулерво“ е „зародишът на моят опит да пиша свои собствени легенди“, а е „основна част от легендите на Първата епоха“; Кулерво вдъхновява историята на Турин Турамбар, трагичния герой от „Силмарилион“. Освен че е интригуваща история сама по себе си, „Историята на Кулерво“, която се публикувана за първи път с всички материали на автора за Калевала, стои в основата на измисления свят на Толкин.

Историята на Кулерво

Вижте още:

Историята на Кулерво