Дърво и лист

  • Дж. Р. Р. Толкин
    1965 г.

Изданията след 1989 г. включват поемата „Митопея”.

Приказките не са само за деца, както всеки прочел Толкин вече знае. В своето есе „За приказките”, Толкин разсъждава върху същността на приказките и фентъзи разказите, като защитава жанра от тези, които го свеждат единствено до детската литература. Това е прилежно и елегантно илюстрирано в краткия разказ „Листо от Дребносръчко”, който разказва за историята на един художник — Дребносръчко, на когото му предстои „да направи дълго пътешествие”. Този разказ се счита за алегория на живота на самия Толкин. Написани, когато „Властелинът на пръстените” започнал да се оформя като идея, тези две творби показват изкусността на Толкин и неговото познание в литературата, силата да се предаде на фантазията „вътрешното съзнание на действителността”.

Изданието включва и увод от Кристофър Толкин, както и поемата „Митопея”, в която се води диалог за създаването на митове.

Дърво и лист

Български издания

 

2010

Дж. Р. Р. Толкин. Пет фентъзи разказа. Превод от английски Невена Дишлиева-Кръстева, Любомир Николов. Илюстрации Алън Лий. Второ издание. Издателство „Прозорец”, София, 2010 г., 352 с., 15.00 лв.; ISBN 978-954-733-687-2