Смъртта на Артур

  • от Дж. Р. Р. Толкин
    [под редакцията на] Кристофър Толкин
    23 май 2013 г.

„Смъртта на Артур“ е поема на Дж. Р. Р. Толкин, посветена на легендата за крал Артур. Публикувана на 23 май 2013 г.

Според Хъмфри Карпентър, който публикува няколко кратки откъса от поемата в биографията за Толкин, поемата „има алитерация, но няма рима [и] не се занимава с Граала, а с историята за Смъртта на Артур“.

„Смъртта на Артур“ разказва в стих за последната кампания на крал Артур, който трябва да се завърне в Британия след новината за предателството на Мордред. С отслабен дух от изневярата на Гуиневир с пратения в изгнание Ланселот, Артур трябва да поведе рицарите си срещу бунтовниците на Мордред и чуждестранни наемници.

Толкин изоставя поемата в средата на 1930-те, но в писмо от 1955 г. до издателите си, Толкин споменава, че се надява да завърши „дългата поема“. Въпреки че не се знае много за ръкописа, предполага се, че поемата се състои от 954 реда.

Книгата е под редакцията на Кристофър Толкин, който е включил и три есета, които изследват литературния свят на крал Артур и разкриват по-дълбоко смисъла на стиховете и усърдната работа на баща му, както и интригуващи връзки между „Смъртта на Артур“ и Средната земя.

Падението на Артур