THE FALL OF GONDOLIN

Падането на Гондолин

  • от Дж. Р. Р. Толкин
    [под редакцията на] Кристофър Толкин
     г.

Самият Толкин определя „Падането на Гондолин“ като „първата истинска история за Средната земя“ – сказанието е посветено на най-великия таен и добре укрепен елфически град Гондолин на нолдорите и тяхната битка да го опазят от влиянието на Мелкор, чиято единствена цел е да унищожи елфическия род и всичко, създадено от тях. Главният герой е Туор, племенник на Хурин, познат ни от злочестата си съдба в „Децата на Хурин“. Когато Туор пристига в тайния град, той извършва героични подвизи, печели уважението на елфите и става баща на Еарендил.

Срещу злото на Мелкор се изправя могъщият воден бог Улмо, но въпреки подкрепата му, нолдорите не успяват да удържат града срещу пълчищата на злия владетел и Гондолин бива изпепелен до основи.

Смята се че „Падането на Гондолин“ налага модел на митовете, които Толкин пише след това.

„Това е история за Туор, който по неволя се превръща в герой – модел за всичко, което Професора пише след тази книга. Има тъмен владетел, за пръв път се срещаме с орки и балрози, говорим за Толкин, който оформя това, което ще направи по-късно“, казва Джон Гарт, авторът на „Толкин и Първата световна война“.

В преданието „Падането на Гондолин“ се сблъскват две от най-могъщите сили на света. От едната страна е Моргот, символ на върховното зло, невидим в тази история, но властващ над огромна военна сила от своята крепост Ангбанд. Срещу него е Улмо, отстъпващ по мощ единствено на Манве, предводителя на Валарите – наричат го Властелин на водите във всички морета, езера и реки под небето. Но той работи в Средната земя тайно, за да подкрепи елфите Нолдори, сред които са Хурин и Турин Турамбар.

Централно място в тази вражда на боговете заема град Гондолин, прекрасен, но неоткриваем. Той е построен и заселен от елфите Нолдори, които, докато живеели в страната на боговете Валинор, се разбунтували срещу тяхната власт и избягали в Средната земя. Моргот се бои и ненавижда Тургон, краля на Гондолин, ала напразно се мъчи да открие вълшебния таен град.

В този свят идва Туор, братовчед на Турин и изпълнител на плановете на Улмо. Насочван незабележимо от него, Туор тръгва от родния си край на страховито пътешествие към Гондолин и в един от най-повратните мигове от историята на Средната земя сам морският бог се извисява пред него над бурните океански вълни. В Гондолин Туор става велик – оженва се за кралската дъщеря  Идрил и техен син е Еарендел, чието раждане и огромно значение за бъдните дни са предречени от Улмо.

Най-сетне идва страшният край. Чрез акт на върховно предателство Моргот научава всичко, което му трябва, за да подготви унищожително нападение над града с Балрози, дракони и безброй орки. След подробен разказ за падането на Гондолин легендата свършва с бягството на Туор, Идрил и рожбата им Еарендел. Те пътуват към нова история – Легендата за Еарендел, която Толкин така и не написва, но е изложена в тази книга по други източници.

След представянето на „Берен и Лутиен“ Кристофър Толкин използва същия похват на „история в развитие“ при писането на това издание на „Падането на Гондолин“. Според думите на Дж. Р. Р. Толкин това е „първата реална история на този въображаем свят“ и заедно с „Берен и Лутиен“ и „Децата на Хурин“ той я смята за една от трите „Велики легенди” на Древните дни.

Падането на Гондолин

Български издания

 

2019

Дж. Р. Р. Толкин. Падането на Гондолин. Превод от английски Любомир Николов. Илюстрации Алън Лий. Издателство „Бард”, София, 2019 г., 256 с., 26.99 лв.; ISBN 978-954-65-5904-3